21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Bağırsağı uzatılınca ölümden döndü

BAĞIRSAĞI UZATILINCA ÖLÜMDEN DÖNDÜ

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde uygulanan yöntemle bir hastanın 45 santimetre olan ince bağırsağı ameliyatla 80 santimetreye uzatıldı. Türkiye'de ince bağırsağı uzatılan ikinci kişi olan hastanın sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

Türkiye'de ilk kez Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde uygulanan ince bağırsak uzatma yöntemi ikinci kez yaşam kurtardı. Altı ay önce Van'da bağırsağının bir kısmı alınan Sıddık Habanoğlu (51) Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde ameliyata alınarak 45 santimetre olan ince bağırsağı 80 santimetreye uzatıldı.

DÜNYADA 60 HASTAYA UYGULANDI

İnce bağırsağı uzatılmamış olsaydı hastanın ölebileceğini anlatan Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Okan Erdoğan, Habanoğlu'nun sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Bu tür hastaların, ince bağırsak nakli haricinde yaşama şansı bulunmadığına dikkati çeken Prof.Dr. Okan Erdoğan, hastayı hayatta tutabilmek için 2003 yılında ABD'li bir çocuk cerrahı tarafından bulunan ve bugüne kadar dünya genelinde 60 hastada uygulanan ince bağırsak uzatma operasyonu yaptığını belirtti. Seri Transvers

Enteroplasti Yöntemi adlı teknikte, ince bağırsağa kesi attıklarını bildiren Prof.Dr. Okan Erdoğan, uygulanan yöntemi, "Uçurtma kuyruğundaki çapraz kesiler gibi ince bağırsağa 15-20 kesi atılıyor" şeklinde açıkladı.

İKİNCİ HASTA

Habanoğlu'nun ince bağırsağı uzatılan Türkiye'deki ikinci hasta olduğuna da dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu: "Bu yöntemle hastanın hem bağırsağını hem ömrünü uzattık. Zaten başka alternatifimiz de yoktu. İnce bağırsağın yüzde 70'inden fazlasını kaybettiğinizde hayatta kalabilmeniz için tek alternatif organ naklidir. Ama artık bu cerrahi yöntem, transplantasyonun alternatiflerinden biri olacak."

SAĞLIĞIMA KAVUŞTUM

Vanlı serbest meslek sahibi Sıddık Habanoğlu da, 2010 yılında safra kesesindeki sızma nedeniyle ince bağırsağının tıkandığını anlattı. Bağırsağının iki metrelik bölümü alındığı için günde 20 kez tuvalete gitmek zorunda kaldığını, kusma ve baş ağrısı gibi rahatsızlıklar yaşadığını anlatan beş çocuk babası Habanoğlu, şunları söyledi: "Doktorlar ölürsün demişti. Oğlumun internetten araştırması sonucunda iyileşebileceğim umuduyla Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne geldim. Yaklaşık iki saat süren bir

operasyonla sağlığıma kavuştum. Çok mutluyum."

BAĞIRSAĞI UZATILINCA ÖLÜMDEN DÖNDÜ
İHA
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2011 Salı 12:22:02
Güncelleme :10 Mayıs 2011 Salı 13:32:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?