1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Bakan Çağlayan Antalya'da

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, bu dönemde bütçe açığı vermenin ayıp olmadığını söyledi. Vatandaşların parasını harcaması için güvenli bir ortam ve istikrara ihtiyacı olduğunu belirten Çağlayan, bankaların artık yayınlanacak yönetmelikle faiz oranlarını net olarak ilan edeceklerini kaydetti.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) tarafından düzenlenen Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Ortak Akıl Platformu Antalya'da başladı. The Marmara Otel'de gerçekleşen toplantıya katılan Çağlayan, esnaf ve sanatkarın Türkiye'nin temel direği olduğunu ifade etti.

Yaşanan küresel krizle ilgili değerlendirmelerde bulunan Çağlayan, Türk bankacılık sisteminin dünya ve Avrupa standartlarının çok üstünde olduğunu belirterek, "Küresel kriz nedeniyle ABD Dolar, AB Euro, Japonya ise Yen
basmaktadırlar. Bu durumda Türkiye para basamamaktadır. Böyle bir ortamda Türkiye'nin bütçe açığı vermesi ayıp değildir. Çünkü ekonomik kavramlar bu dönemde rafa kaldırılmıştır. Türkiye'de küresel krizin ateşinin söndüğü görülmektedir. Türkiye'nin diğer ülkelerden özelliği doymamış iç pazara sahip olmasıdır. Vatandaşların yastık altında parası var. Son ÖTV indirimi ile vatandaş banka kredisini çok az miktarda kullanmıştır. Yastık altındaki paraları çıkarmıştır. Kriz söylentiler ile sabit gelirliler bile para harcayamaz hale gelmiştir. Vatandaş yastık altındaki parasını güvenli ortamlarda çıkartıyor. Vatandaşın parasını harcaması için güvenli bir ortam ve istikrara ihtiyacı var" dedi.

Bakanlık olarak 19 yıldır bekleyen KOSGEB kredilerinden esnaf ve sanatkarların da yararlanması ile ilgili kanunun 31 Mart 2009 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek ve iki hafta içerisinde dağıtılmaya başlanacağını kaydeden Çağlayan "2009 yılı itibariyle en az 4 milyar liralık kredi esnaf ve sanatkarlara kullandırılacaktır. Bu yıl içinde Esnaf ve Sanatkar için kısa, orta ve uzun vadede uygulanacak eylem planı gündemdedir. TESK'in yapacağı komite toplantılarının sonuçları bu eylem planında yer alacaktır" diye konuştu.

Merkez Bankası'nın indirdiği faiz oranlarını bankaların sadece mevduat faizinde uyguladığına dikkat çeken Çağlayan, "Fakat bu indirimi kredi kartları ile tüketici kredilerinde uygulamıyor. Şu anda bankalar verdikler reklamlarda faiz oranlarını farklı farklı açıklıyor. İnsanlar kredi almaya geldiğinde ise bankalar çeşitli masraflar çıkararak bu meblağı yükselterek açıkladıkları faiz oranlarının çok üzerine çıkıyorlar. Bakanlık olarak önümüzdeki hafta açıklayacağımız yönetmelikle bankalar masraflarını peşinen ilan edeceklerdir. Net faiz rakamını belirleyecektir" dedi.

Toplantıda konuşan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise, "Ülkemizde en fazla mağdur olan kesim esnaf ve sanatkarlardır. AB başta olmak üzere birçok gelişmiş ülkede küçük işletmeleri korumayı ön gören politikalara geri dönülüyor. Artık küçük işletmelere kırmızı kart gösterilmiyor, yollarına kırmızı halılar döşeniyor. Son yıllarda hükümetimizde bu yolda politika değişikliğine gidilmektedir. Sayın Bakanımızdan yeni müjdeler bekliyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Mart 2009 Cumartesi 10:27:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?