1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Bakan Çağlayan Antalya'da

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin 29 Mart yerel seçimlerinde yeni bir demokratik sınavdan geçtiğini söyledi. Çağlayan, küresel krizi, ''freni patlamış ve duvara toslamış kamyona'' benzetti.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği'nin Antalya'nın Manavgat ilçesinde düzenlediği seminere Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan da katıldı.

29 Mart yerel seçimleriyle ilgili görüşlerini de aktaran Çağlayan, şunları söyledi: "Türkiye 29 Mart yerel seçimlerinde yeni bir demokratik sınavdan geçti. Evet bu seçimin kazananı Türk demokrasisidir, Türk milletidir. Türk halkı dedi ki 'Ben siyasi istikrardan yana tavır koyuyorum. Ben siyasi istikrar istiyorum. Bazı aksaklıkları düzeltmek içinde size bir ikazda bulunuyorum ama ben AK Parti'yi birinci parti yapıyorum ve siyasi istikrarın devamını istiyorum. Durmak yok yola devam diyorum' dedi."

Küresel krizi, ''freni patlamış ve duvara toslamış kamyona'' benzeten Bakan Çağlayan, bu krizden, tüm dünyanın olduğu gibi Türkiye'nin de etkilendiğini söyledi. Türkiye'nin bu krizi en az zararla atlatabilmek için 53 tedbir aldığını ve almaya da devam ettiğini anlatan Çağlayan, "Avrupa ve ABD'de de bankalar, şirketler iflas ediyor, bir ülke battı, Türkiye'de bir bankanın bile burnu kanamadı" ifadelerini kullandı.

Esnaf ve sanatkarın yol haritasının çıkarılacağını, bununla ilgili çalışmaların da devam ettiğini ifade eden Bakan Çağlayan, şöyle konuştu: ''Esnaf ve sanatkarımıza kapılarımız değil yüreğimiz de sonuna kadar açık. Küresel krizin etkisi nedeniyle esnaf ve sanatkar siftah bile yapamadan dükkanını kapatıyor. İş yapabilmek için siyasi istikrara ve güvene ihtiyacı var. Bu güven sağlandı ve şu an otomobil satışları patlama yapıyor. Otomobil fabrikaları 24 saat çalışmaya başladı. Otomotiv, beyaz eşya ve elektronik sektöründeki ÖTV ve vergi indirimlerinin piyasalarda doping etkisi yaratmasıyla olumsuz psikolojik hava bozuldu."

HALK BANKASI CUMHURİYET TARİHİNDE İLK KEZ TEK HANELİ FAİZLİ KREDİ VERECEK

Halk Bankası'nın esnaf ve sanatkarın hizmetinde olduğunu ifade eden Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti: ''Halk Bankası 6- 6,5 yıl içinde esnafa büyük destek verdi, vermeye devam ediyor. Yeni destekler gelecek. Esnaf ve sanatkara 2009-2010 yıllarında 631 milyon TL faiz sübvansiyonu yapılacak. Halk Bankası birkaç gün içinde toplanacak ve kredi faiz oranlarını tek haneye indirecek. Halk Bankası, Cumhuriyet tarihinde ilk kez tek haneli faizli kredi verecek. İstihbarat ücretleri 100 TL'den 50 TL'ye inecek.

İstihbarat ücretleri bugünden itibaren 50 TL oldu. Hayırlı olsun. OSB ve küçük sanayi siteleri alt yapıları için kullandırılan kredi faizlerinini de yüzde 50 indirdik.''

OBAMA İLK DIŞ ÜLKE ZİYARETİNİ TÜRKİYE'YE YAPIYOR

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, konuşmasının sonunda Türkiye'nin bugün dünyada 15, Avrupa'da 6'ncı büyük ekonomiye sahip ülke olduğunu belirterek "ABD Başkanı Barack Obama dahi ilk dış ülke ziyaretini Türkiye'ye yapıyor. Eskiden G-20 ülkeleri arasında yer almıyorduk. Bu toplantılara bile katılamazdık. Şimdi G-20 ülkeleri arasındayız'' dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2009 Cuma 10:25:47
Güncelleme :3 Nisan 2009 Cuma 10:37:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?