1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Bakan Dinçer Antalya'da

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, müfettişlere yönelik düzenlenen bir seminerde, "Biz sorun yaratan değil sorun çözen insanlar olmalıyız" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Antalya'nın Kemer ilçesine bağlı Göynük beldesindeki Queen Elizabetht Otel'de düzenlenen 384 müfettişin katıldığı Sosyal Güvenlik Kurumu Müfettişleri Semineri'nde konuştu. Bakan Dinçer müfettişlere, "Biz karşımıza gelen insanlara sorun yaratan, onun eksiğini söyleyen insanlar olmamalıyız. Biz sorun çözen insanlar olmalıyız. İnsanların sorununu çözmeliyiz. Bu ülkenin herhangi bir köşesinde SGK'nın bir biriminde sorun varsa bu hepimizin sorunudur" dedi.

Milyonlarca işletme olduğunu ve bu işletmelerin tamamının denetlenmesinin mümkün olmadığını söyleyen Dinçer, şöyle konuştu: "Eğer sadece şikayet gelecekse biz bu şikayetleri inceleyelim. Bizim her kurum içinde hem de kurum dışındaki işletmeler için farklı yöntemler geliştirmemiz gerekir. Sizin adınız Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı. Adınızın başında 'rehberlik' kelimesi var. Sizler işletmelere danışmanlık yapmalısınız. İşletmelerin sizi gördüğünde yüzü gülmeli."

SGK müfettişlerinin gittikleri yerlerde insanların yüzünü güldürdüklerin de bir şeyleri başarmaya başladıklarını anlatan Dinçer, şunları söyledi: "İşletme, ücret ödemeden bize danışmanlık yapılacak diye sevinmeli. Sizden ricam gittiğiniz yerde korkutucu olmayın sevdirici olun. İnsanlar sizi hata yakalayan insan olarak görmesin. Tabiiki hukuk sistemine uymayana, yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere hesabını soracağız. Yanlış insana acıyan acınacak hale düşer. Bunun da farkındayız."

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Dinçer, sezonun bitmesiyle turizm tesislerinde açıkta kalacak 200 bin üzerinde çalışan için yasada bugüne kadar denenmemiş bir formül olduğunu söyledi. Bu soruna önce turizm sektörünün yetkililerinin bir çözüm üretmesi gerektiğini anlatan Bakan Dinçer, sözlerine şöyle devam etti: "Çalışma saatleriyle ilgili mevcut iş kanunumuzda düzenlemeler var. Ancak bu güne kadar bu düzenlemeler hiç kullanılmamış. Sektör belirli sayıdaki arkadaşımız, kimseyi işten çıkartmadan, belirli saat aralıklarında çalıştırarak buna göre primini ödeyebilir."

Bakan Dinçer, turizmcilere seslenerek, önce sektörün bu çalışma saatleri ile ilgili uygulamalarını yapması gerektiğini söyledi. Bu ihtiyaca cevap veriyor mu vermiyor mu buna bakmak gerektiğini anlatan Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Problem çıkarsa yeni modelleri üretmeliyiz. Bugüne kadar hep alıştığımız yöntemleri denedik. Bence iş kanununun verdiği bu fırsatı değerlendirmeye almakta yarar var."

TOPLUM YARARINA ÇALIŞMA PROGRAMI

Bakan Dinçer, kıdem tazminatlarıyla ilgili böyle bir sorun olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: "Ama sorun sadece işverenin değil çalışanın da sorunu. Mağdur olmuş çok insan var. İşçi temsilcileri ve işverenlerle bir araya gelerek bu sorunu çözmeliyiz."

Bakan Dinçer, ilk kez 81 vilayette uygulamaya geçen Toplum Yararına Çalışma Programı'nı başlattıklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Küresel krizin etkilerini azaltmak için bu programı hazırladık. Neticelerini almaya başladık. Bu olumlu bir gelişme. Bu program içinde yüzlerce binlerce proje var. 81 vilayetimizde 33 bin insanımıza 2,5 ay içerisinde sonuna kadar iş imkanı sağladık. Yıl sonuna kadar 60 bin kişiyi hedefliyoruz."

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2009 Perşembe 16:27:54
Güncelleme :8 Ekim 2009 Perşembe 18:30:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?