22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Bakan Eker Antalya'da

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) verilerine göre 2020 yılında tüm dünyada su ürünleri üretiminin 170 milyon tona çıkacağının tahmin edildiğini söyledi.

Porto Bello Otel'de düzenlenen Avrupa İçsu Balıkçılığı Danışma Komisyonu 25. Oturumu ve Uluslararası Sempozyumu'na katılan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Ekir, burada yaptığı konuşmada tüm dünyada su ürünleri üretiminin 150 milyon tona ulaştığını, FAO'nun verilerine göre 2020 yılında bu oranın 170 milyon tona çıkacağının tahmin edildiğini söyledi.

Su ürünlerinin yaklaşık yarısının avcılıktan elde edildiğini belirten Eker, kültür balıkçılığının da artırılması gerektiğini vurguladı. Aşırı avlanma nedeniyle su ürünleri kaynaklarının bitme tehlikesi bulunduğuna dikkat çeken Eker, "Bu konuda hükümetlere, uluslararası kuruluşlara ve sivil toplum kuruluşlarına çok büyük görevler düşüyor. Özellikle Avrupa İçsu Komisyonun bu çerçevedeki faaliyetleri ve komisyonu üye 34 üye ülkenin dinamizmini bu alanda kullanılması gerekir" dedi.

Türkiye'deki içsu ürünleri potansiyelini değerlendiren Bakan Eker, "Türkiye 2006 yılında toplam 660 bin ton balıkçılık üretimi yaptı. Bunun yüzde 73'ünü deniz balıkçılığındaki avcılıktan, yüzde 7'sini içsu balıkçılığındaki avcılıktan, yüzde 11'ini deniz balığı yetiştiriciliğinden ve yüzde 9'u da içsu balıkçılığından elde etti.Türkiye'nin içsu balıkçılığı alanında çok büyük potansiyeli var. Bunun yaklaşık bin 180 içsularda balık çiftliği bulunur. Toplam üretim içinde yüzde 16'lık paya sahiptir. Türkiye, son 5 yılda uyguladığı politikalarla kültür balıkçılığında önemli gelişmeler gösterdi. Yetiştiricilikte son 5 yılda yüzde 107'lık artış sağlandı. Su ürünleri ihracatında yüzde 140'lık artış oldu" dedi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) pazarında çipura ve levrek piyasasında yüzde 25'lik paya sahip olduğunu belirten Eker, "Dünyada yetiştiricilik üretiminin en hızlı arttığı 3 ülke Türkiye'dir. Bunda desteklenen politikalar, su ürünleri stratejileri ve politikaların iyi takip edilmesi etkili oldu" diye konuştu.

Toplantının ardından Bakan Eker, katılımcılarla birlikte aile fotoğraflı çektirdi.

.
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2008 Çarşamba 15:19:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?