22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Bakan Eker'den çiftçiye müjde

BAKAN EKER'DEN ÇİFTÇİYE MÜJDE

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, "Çiftçiye hububat ve hayvancılık desteği adı altında ilk ödeme, 25 Ocak günü 530 milyon lira olarak bankaya yatırılacak" dedi.

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği'nin (TSÜAB) tohumculuk sektörünün tanıtımı amacıyla organize ettiği toplantıya katılan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, May-Agro firmasının Antalya tesislerinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İlk olarak Anayasa Mahkemesi'nin 'Tohumculuk Kanunu'ndaki kısmi iptal kararıyla ilgili konuşan Eker, "Kanun hazırlanırken sektörün gelecekte nelere ihtiyacı olabileceği dikkate alındı. Bu kanunda kamu eliyle yapılan bazı faaliyetlerin sektörün

paydaşlarına devri öngörülüyordu. Anayasa Mahkemesi 15'inci maddede yer alan 'gerek gördüğünde kamu bazı yetkilerini özel hukuk tüzel kişiliklerine devreder' hükmünü, 8'inci maddedeki 'denetim' faaliyeti açısından iptal etti. Denetim yetkisinin özel hukuk tüzel kişilerine devrini uygun görmedi. Zaten biz bakanlık olarak şimdiye kadar bu hüküm çerçevesinde herhangi bir yetki devri yapmadık. Bu karar bizim uygulamamızda değişikliğe yol açmadı. Uygulamayı etkileyen bir sonucu olmayacak. Ancak kararı bundan

sonra dikkate alacağız. Mahkeme, ana muhalefet partisinin iptal istediği diğer hususları ise uygun görmedi" diye konuştu.

 

ÇİFTÇİYE MÜJDE

Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, bu yıl tarıma toplam 6 milyar lira civarında destekleme ödemesi öngörüldüğünü belirtirken, bunun 5 milyar 555 milyon liralık bölümünün Haziran ayına kadar ödeneceği bildirdi. Çiftçilere hububat ve hayvancılık desteği adı altında ilk ödemeyi 530 milyon lira olarak 25 Ocak'ta bankaya yatıracaklarını söyleyen Eker, "Şubat ayında 1 milyar 920 milyon lira ödeyeceğiz. Bunun içinde mazot, gübre, hububat ve hayvancılık desteği var. Mart'ta 1 milyar 350 milyon lira, Nisan'da 420

milyon lira, Mayıs 430 milyon lira, Haziran ayında 350 milyon lira ödüyoruz. Haziran ayına kadar ilk 6 ayda, bu seneki toplam 6 milyar liranın yaklaşık 5 milyar 500 milyon lirasını ödeyeceğiz. Yani bu yılın ilk 6 ayında toplam tutarın yüzde 90'nın ödeyeceğiz" diye konuştu.

 

MUHALEFETE ELEŞTİ

Bir gazetecinin 'Muhalefet narenciyenin dalında kaldığını söylüyor, bu eleştiriye ne diyorsunuz' sorusu üzerine, Bakan Eker, "Muhalefetin işi eleştirmek, nasıl yapılması gerektiğini de dile getirmesi lazım. Millet bunu biliyor, kimin ne söylediğine değil, ne yaptığına bakıyor. Şimdiye kadar milletin takdirine mazhar olacak işler yaptık. Çözüm öneren şeyleri kim söylerse söylesin dikkate alırız" dedi.

Bakan Eker, daha sonra fide üretim müdürü Selma Arda ile Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Başkanı İlhami Özcan Aygun'dan bilgiler alarak tesis içerisinde incelemelerde bulundu.

BAKAN EKER'DEN ÇİFTÇİYE MÜJDE
BAKAN EKER'DEN ÇİFTÇİYE MÜJDE
İHA
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2011 Pazar 18:26:05
Güncelleme :23 Ocak 2011 Pazar 23:48:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?