21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Bakan Günay'ın Antalya ziyareti

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin turizm tanıtım bütçesinde herhangi bir azalmanın söz konusu olmadığını söyledi.

Noel Baba Anıtı'nın açılışı için Antalya'nın Demre ilçesinde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Beymenek Belediyesi'ni ziyaret etti.

Ziyarette gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Günay, "Tanıtım bütçesinde azalma diye bir şey söz konusu değil. Mutlak rakam olarak Türk parası YTL itibariyle geçen yılın üzerinde. Tanıtmaya ayrılan para geçen yıl yüzde 5'ti, bu yıl yüzde 15 civarında. Ayrıca tanıtma bütçemize ek bir kaynak olarak İstanbul 2010 Ajansı, İstanbul tanıtımıyla ilgili 20 milyon YTL destek vermiş oluyor. Böylece geçen yıla göre, 30 milyon YTL'nin üzerinde mutlak rakam artışımız var. Ama bu yıl Türk Lirası dolar karşısında, euro karşısında değer kaybettiği için bunu dolara çevirdiğiniz zaman bir düşüş gibi görünüyor. Bu sıkıntıyı da atlatmak için önümüzdeki dönemlerde maliyeden ek kaynak için söz aldık. Biz geçen yıl yüksek harcama yapabildik. Çünkü geçen yıllarda kullanılmamış para vardı. Rusya'da Türk yılı, Frankfurt Kitap Fuarı gibi kültürel açıdan tanıtım için böyle etkinlikleri gerçekleştirebildik. Çok yaygın, yoğun bir kampanya yaptık. Onun için dünya gerilerken, biz bu yıl önemli biçimde ilerdeyiz. Ama dünya bir kriz dönemine girerken, turizm sektöründe bir duraklama beklenirken, o duraklamadan olumsuz etkilenmememiz için bu yıl yine tanıtma bütçesini gecen yıl seviyelerinde tutmaya çalışacağız. Geriye gitmek söz konusu değil. Bazı arkadaşlarımızın, klasik tabirle söylersem, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olarak açıkladıkları gibi yarı yarıya bir düşüş kesinlikle
söz konusu değildir. Biz devlet olarak tanıtmada üzerimize düşen her şeyi yapıyoruz. Özellikle destinasyon tanıtımı yapıyoruz. Antalya bölgesine, İstanbul'a, Kapadokya'ya, Türkiye'nin farklı coğrafyalarına yönelik özel tanıtım kampanyalarımız var" dedi.

İSTANBUL İÇİN AYRI KAMPANYA

İstanbul'la ilgili ayrı bir kampanya düzenleneceğini ifade eden Bakan Günay, sanatçılar, kanaat önderleri, yeme içme konusundaki uzmanlar, seyahat uzmanlarının çağrılarak, onların Türkiye'yi dünyaya anlatması konusunda dış reklamların ötesinde daha etkileyici bir yöntem kullanılacağını belirtti. Bakan Günay, şunları söyledi:

"Herhangi bir sıkıntımız, darlığımız bu açıdan söz konusu değil. Ayrıca bir karamsarlığa kapılmak için sebep görmüyorum. Rakamlar ortada. Akdeniz'de ve dünyada gerileme yaşanırken, Türkiye dünya ortalamasının çok üzerinde bir gelişme sürdürüyor. Gelecek yıl için birkaç puan gerileme olsa bile, dünyanın önünde olacağımız gözüküyor. Zaten belli yerlerde ciddi bir doluluk noktasına doğru gidiliyor. Hükümetimiz iki bayramdaki ara günleri tatile katarak esasen turizm sektörüne bir destek verdi. Turizm sektörüne ne yapıldı diyen arkadaşlara hatırlatmak isterim. Yılbaşına kadar olan dönemde iki büyük tatil vardı."

2009 yılındaki öncelikli hedeflerinin bu yılki seviyeyi tutturmak olacağını belirten Bakan Günay, dünyada yaşanacak olanların da gözardı edilmemesi gerektiğini, bugünkü ekonomi sıkıntının kitleselleşmesi durumunda bunun bazı yansımalarının olabileceğine dikkat çekti. Günay, "Ne olursa olsun bütün dünya gezmiyor nihayet. Dünyada bir milyar civarında insan geziyor. Genellikle ekonomik krizden etkilenmeden gezebilecek belli bir gelir seviyesindeki insanlar. Belki tercihleri değişecek, uzak destinasyonlar yerine uzak varış noktaları yerine daha yakınları tercih edecekler. Biz bu açıdan Türkiye'nin kalitesine ve fiyat dengesine güveniyoruz. Türkiye pahalı olmayan bir turizm ülkesi. Bundan şikayetlerimiz var, ama bu dönemde bu bir avantaja da dönüşebilir. Türkiye'ye gelenlerin memnun ayrılmasını sağlamaya çalışıyoruz. İkinci kez gelmesini sağlıyoruz. Dünyada bazı ülkelere bir kez gidiyor insanlar. Ama Türkiye'nin müdavimleri oluştu. Rusya'dan, Almanya'dan, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden, Kazakistan'dan çok sayıda insan ikinci adres olarak Türkiye'yi görüyor ve her yıl Türkiye'ye gelmek gibi sürdürülmesi gereken bir alışkanlık var. Kaliteyi yüksekte, fiyat dengesini makul ölçüde tutarak, tanıtım kampanyasını geçen yılın ilerisinde bir yerde tutmaya çalışarak, Türkiye'yi turizmde gelecek yıl bugünkü seviyesinde ayakta tutmaya çalışacağız" diye konuştu.

Hasankeyf'teki çalışmalarıyla ilgili Almanya'nın fon kesintisi yapılıp yapılmadığı sorusuna ise Günay, "Şu anda resmi bir şey yok. DSİ ile birlikte bizim çalışmalarımız sürüyor. Bazı gecikmeler var. Orada bazı firmalar birlikte çalışıyor, ama DSİ'ye, Çevre Bakanlığı'na ya da bize ulaşmış herhangi resmi bir başvuru yok" cevabını verdi.

Bakan Günay, gezinin sonunda Kumluca Belediyesi tarafından yaptırılan Kent Müzesi'ni gezdi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2008 Cuma 10:47:42
Güncelleme :26 Aralık 2008 Cuma 10:53:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?