21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Bakan Şimşek Antalya'da

Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, enerjide dışa bağlı Türkiye'de çok önemli reformları ortaya koyacaklarını söyledi.

Şimşek "Kriz sürpriz değil. Hazırlıksız yakalanmadık. Türkiye'de hiçbir banka batmamışsa, bu demek ki, krizi ciddi şekilde yönetmişiz" dedi.

Antalya Sanayi ve İş Adamları Derneği'nin (ANSİAD) 18. Akdeniz Toplantıları için Antalya'ya gelen Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, "Küresel Kriz ve Türkiye" adlı panelde iş adamlarına ekonomik krizi değerlendirdi. AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, ANSİAD Başkanı Ali Rıza Akıncı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Kemal Özgen'in katıldığı toplantıda Bakan Şimşek, 2007 yılında en büyük sıkıntının küresel ölçekte rekabet gücünün oluşmamasını gösterdi. Rekabet ortamında enerjinin önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Şimşek, "Enerjide dışa bağımlı Türkiye'de, çok önemli reformları ortaya koyacağız. Ekonominin gelişmesi için orta ve uzun vadede ilk olarak temmuz ayında rasyonel fiyatlamaya geçtik. Enerjide çeşitlendirmede, bin 400 adet hidroelektrik santral dosyası çekmecelerde duruyor. Cumhuriyet tarihinde 13 bin megavatlık enerji üretilirken, biz bu rakamı 22 bin megavata çıkardık. Burada sadece kamunun bütün kaynaklarını ortaya koyarsak, 50 yıl daha beklemek zorunda kalırız. Biz daha hızlı işlesin diye özel sektöre hız verdik. Rüzgar, güneş, jeotermal ve yenilenebilir kaynakları kullanacağız. Avrupa'da yüzde 35, Fransa'da yüzde 80 olan nükleer enerji Türkiye'de sıfır. Rasyonel fiyatlandırma, kaynak çeşitlendirme, özel sektörle rekabet arttırma ile orta ve uzun vadede büyük kar edilecektir" şeklinde konuştu.

- "BÜYÜK REFORMLAR YAPTIK"

Ekonomide istihdam maliyetini düşürmek için büyük çaba sarf ettiklerini belirten Bakan Şimşek, "Mayıs ayında büyük bir istihdam reformu yaptık. Prim ve istihdam açısından maliyetleri aşağıya çektik. Krizin derinleştiği dönemde sosyal güvenlik reformunu gerçekleştirdik. Hem de 2 yılda 3 kez. Bunu yapan başka bir ülke varsa gösterin. Bu reformları yapmasaydık, 1975 yılından bu zamana 1.8 trilyon dolar devletin sırtında yük kalacaktı. Oturun aynaya bakın" dedi.

- TÜRKİYE, NE GÜLLÜK GÜLİSTANLIK, NE DE SIKINTILI

Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek şöyle devam etti, "18 Aralık 2007'de ve mart ayında televizyon ve gazetelere krizle ilgili demeçler verdim. Kriz sürpriz değil. Hazırlıksız yakalanmadık. Türkiye'de hiçbir banka batmamışsa bu demektir ki krizi ciddi şekilde yönetiyoruz. Kapımızda son yüzyılın krizi varsa tabi ki etkileneceğiz. ABD son 4 çeyrekte Japonya ve Avrupa ülkeleri son 2 çeyrektir küçülme yaşıyor. ABD, Dünya ekonomisinin yüzde 18'ini oluşturuyor. Orada daralma varsa tüm dünyayı etkiler. Bize özgü bir sorun değil ve tek başımıza çözemeyiz. Türkiye'de, ne ABD ve Japonya gibi para rezervi ne de Çin ve Rusya gibi doğal rezervi var. Kriz Türkiye'yi etkileyecek. Yüksek dozda direnç göstereceğiz. Panik döneminin ardından, finans sektörünün çıkışa geçeceğini düşünüyorum. Şu anda ciddi bir işsizlik de olmadı. Türkiye, ne güllük gülistanlık, ne de sıkıntılı" şeklinde konuştu.

- IMF OCAK AYINDA TÜRKİYE'YE DAVET EDİLECEK

Uzun süredir IMF ile olan görüşmelere de değinen Bakan Şimşek, "Süre bittikten sonra, bize iki ayrı program uyguladılar. Ağustos ayında değerlendirmeleri bitti. Eylülde de teknik bazda diyaloglar oldu. IMF'nin istediği bütçe boyutu ve tedbirlerde 3 katlık bir fark var. Ocak ayı başında IMF'yi Türkiye'ye davet edeceğim. Burada bitmesini ümit ediyorum. Sonu olarak önemli mesafeler kat edildi. Mali disiplini, 2009 yılında dıştan gelen kaynağı azaltmaya ve krizde tedirginliği giderecek tutardaki ücrette IMF ile anlaşacağımızı düşünüyorum. Piyasa geneli, bu rakam için aşağı yukarı 30 milyar dolar olarak ön görüyor".

Toplantının sonunda ANSİAD Başkanı Ali Rıza Akıncı, Bakan Şimşek'e plaket takdim etti. Bakan Şimşek ise Derneğe yeni katılan üyeler, Çetin Keskin, Kenan Tanrıverdi, Burak Özkan ve Hüseyin Akçor'a rozet taktı.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2008 Çarşamba 10:37:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?