22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Balbay yazdı meslektaşları imzaladı

BALBAY YAZDI MESLEKTAŞLARI İMZALADI

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Adalet ve Demokrasi Haftası'nın ilk etkinliğinde, meslektaşları tutuklu gazeteci Mustafa Balbay'ın cezaevinde yazdığı 'Silivri Toplama Kampı; Zulümhane' isimli kitabını imzaladı. Ünlü oyuncu Yıldız Kenter de, Balbay'ın cezaevinden yazdığı mektubu okudu.

Adalet ve Demokrasi Haftası, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na konulmasıyla başladı. Törene katılanlar saygı duruşunda bulundular, İstiklal Marşı'nı okudular. Çelenk töreninin ardından Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) ünlü yazar ve gazetecilerin katıldığı bir konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Vatan Gazetesi'nden Can Ataklı, Cumhuriyet Gazetesi'nden Ataol Behramoğlu, Meriç Velidedeoğlu ve Orhan Bursalı katıldı.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın konferansın açılış konuşmasında birkaç gün önce Türk tarihinin en önemli şairlerinden Nazım Hikmet'i Moskova'daki mezarı başında andığını ifade etti. Akaydın, 18 yıl önce bir suikast sonucu hayatını kaybeden Uğur Mumcu'yu saygıyla andıklarını söyledi. Uğur Mumcu'nun çıkarı için kalemini kullanmayan onurlu bir gazeteci olduğunu anlatan Akaydın, "Mumcu'nun ölümünün ardından Aziz Nesin'in konuşmacı olarak katıldığı bir toplantıda, Mumcu'nun neden

öldürüldüğünü tartıştık. Aradan 18 yıl geçti, yine bu saldırıda birçok soru işareti bulunuyor. Biz Antalya olarak Kuva-yi Milliyeci bir kentiz" diye konuştu.

Açılış konuşmasının ardından ünlü sanatçı Yıldız Kenter, Mustafa Balbay'ın cezaevinden yazdığı mektubu okurken gözyaşlarına hakim olamadı. Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarlarından Orhan Bursalı ise konferansta yaptığı konuşmada, Uğur Mumcu'nun 18 yıl önce bir bombayla bu dünyadan koparılıp alındığını kaydetti. Şair Ataol Behramoğlu da adalet ve demokrasi kelimelerinin kağıt üzerinde kaldığını belirtti. Bu kelimelerin ayak altına alındığı dönemde, bu tür etkinliklerin düzenlemesinin önemli olduğunu ifade

eden Behramoğlu, "Uğur Mumcu failimeçhul bir cinayete kurban gitti. Tetiği çeken parmak kime ait olursa olsun arkadaki kimlik her zamankinden daha fazla ortada" şeklinde konuştu.

Vatan Gazetesi yazarı ise Can Ataklı, Silivri'de kurulan mahkemede görülen davanın Türkiye tarihinin en saçma davası olduğunu belirterek şunları söyledi: "Bu tür davaların önüne geçilmesi için kampanyalara destek çıkılması lazım."

Yazar Meriç Velidedeoğlu da Uğur Mumcu'nun öldürüldüğü 24 Ocak 1993'de doğanların bugün 18 yaşında olduklarını hatırlattı. Velidedeoğlu, Uğur Mumcu'nun hayatından bazı anılarını anlattı.

Konuşmaların ardından konferansa katılan yazarlar ile Milliyet Gazetesi köşe yazarı Melih Aşık, şair Metin Demirtaş'ın aralarında bulunduğu grup, Mustafa Balbay'ın kaleme aldığı 'Silivri Toplama Kampı: Zulümhane' isimli kitabı imzaladılar.

BALBAY YAZDI MESLEKTAŞLARI İMZALADI
BALBAY YAZDI MESLEKTAŞLARI İMZALADI
BALBAY YAZDI MESLEKTAŞLARI İMZALADI
İHA
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2011 Pazartesi 18:38:00
Güncelleme :25 Ocak 2011 Salı 11:03:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?