1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Baskıdan kaçıp, Antalya'ya sığındılar

BASKIDAN KAÇIP MİSAFİRHANEDE YAŞAMAYA BAŞLADILAR

Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko'ya muhalif oldukları gerekçesiyle tutuklama kararı çıkan ve bu nedenle Türkiye'ye kaçan Belaruslu doktor ve eşi 78 gündür polis misafirhanesinde yaşıyor.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko'ya muhalif oldukları için birçok arkadaşı tutuklanan, tutuklanacağı haberini alınca 2005'te Türkiye'ye kaçan Doktor Oleg Zhmachenko ve eşi Swetlena Zhmachenko, sığınma talebinde bulundukları Antalya'da 78 gündür bir misafirhanede tutuluyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Avukat Özkan Şenyurt, hukuk dışı bir gözaltı yaşandığını ve Zhmachenko çiftinin bu durumu protesto için açlık grevi başlattıklarını açıkladı.

Müvekkilinin 10 Ağustos'ta resmi olarak Türkiye'ye sığınma talebinde bulunduğunu söyleyen Şenyurt, şöyle konuştu: "Müvekkilim bana 'beni ülkeme iade ederseniz öldürürler' dedi. Sığınma talebinde bulunduk ancak Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yönetmeliğine göre başvurudan sonra 5 gün içinde hazırlanması gereken iltica talebi dosyası Antalya'da ancak 1 ayda hazırlanabildi ve Ankara'ya gönderildi. İltica işlemleri sonuçlanıncaya kadar Belaruslu çift, hergün Yabancılar Şube Müdürlüğü'ne imza vermek şartıyla

kirasını da kendilerinin ödeyeceği bir eve çıkmalarını talep ettik. Belaruslu çift 78 gündür nezarethane ortamında tutuluyor. Adına misafirhane diyorlar ama koşulları çok kötü. Bu durum insan hakkı ihlalidir."

Şenyurt, karı kocanın birbirlerinden ayrı bölümlerde tutulduklarını, çoğu zaman avukatla görüşmelerine bile izin verilmediğini ve bu hukuksuz gözaltı durumunu protesto için açlık grevi başlattıklarını öne sürdü.

AİHM'DEN TÜRKİYE'YE ECZA

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), benzer bir olay nedeniyle Türkiye'yi kısa süre önce mahkum etmişti. Türkiye'ye kaçak giriş yapan rejim muhalifi iki İran vatandaşını sınır dışı etme niyeti olan Ankara'yı uyaran AİHM, sınır dışı işleminin dondurulmasını sağlamıştı. İki İranlı, Türkiye'den geçici sığınma talebinde bulunmuş ancak başvuruları cevapsız kalmıştı. 26 Eylül 2008'de Kırklareli'deki Gaziosmanpaşa Yabancı Kabul Merkezi'ne iki İranlı nakledildi.

AİHM, davacıların İran ya da Irak'a iade edilmeleri halinde 3. maddenin ihlal edilmiº olaca??na karar vermişti. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin işkence ve kötü muameleyi yasaklayan 3. etkili başvuru hakkını düzenleyen 13. ve özgürlük ile güvenlik hakkını garanti altına alan 5. maddesinin ihlali olarak değerlendiren AİHM, Türkiye'nin davacılara 40 bin euro tazminat ödemesine karar vermişti.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2009 Cuma 15:23:05
Güncelleme :23 Ekim 2009 Cuma 16:53:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?