1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Baykal sel bölgesini gezdi

DENİZ BAYKAL ANTALYA'DA

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal, Antalya'da sel felaketine uğrayan Olimpos bölgesini gezdi. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Baykal, "Teröristlerin terörden vazgeçmelerinden memnuniyet duyarız. Ancak, bu vazgeçme karşılığında Türkiye'nin huzurunu, barışını, dayanışmasını sarsmaya yönelik adımlar atılmasını kesinlikle doğal karşılamayız."

ÇİZME GİYİP TARLALARI DOLAŞTI

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal, memleketi Antalya'da sel felaketine uğrayan Kumluca İlçesine bağlı Olimpos bölgesindeki köyleri ziyaret etti. Köylülere geçmiş olsun dileyen Baykal, seraları gezerek felakette zarar gören çiftçilerin dertlerini dinledi. Ayağına sarı bir çizme giyerek tarlaları dolaşan Baykal, yaşanan sel felaketinin çözümü için bölgeye acilen bir gölet yapılması gerektiğini söyledi.

Beykonak Belediyesi ziyareti sırasında gazetecilerin gündemle ilgili sorularını değerlendiren Baykal, bir grup PKK'lı teröristin teslim olacağı şeklindeki haberlerle ilgili açıklamada bulundu.

PKK terörünün artık bir siyasi mücadele yöntemi olarak sürdürülebilir olmadığının ortada olduğunu söyleyen Baykal, şöyle konuştu: "PKK çok ciddi bir sıkıntı ile karşı karşıya. Amerika Irak'ı tahliye edecektir. Türkiye'deki PKK terörünün en büyük desteği ve kaynağı Irak'a yerleşmiş olan Kandil Dağında kurulmuş örgütlenmedir. Irak'ın sürdürmesi bu durumu mümkün değildir. Amerika çekildikten sonra bu durumu Türkiye'nin kabul etmesi de mümkün değildir. Dünyada artık terör yoluyla siyasi sonuç elde etmek

insanların karşı çıktığı bir anlayıştır. PKK artık sınıra gelmiştir. Bundan sonra geleceğe taşınabilir, sürdürülebilir bir yanı yoktur. PKK terörü geri tepmeye başlamıştır. Bu terörü yapanları toplumun mahkum etmeye başladığı görülüyor. Bu işe bir son vermenin kaçınılmaz olduğu ortaya çıkmıştır."

PKK'nın sona erdiğinin teröristler tarafından da kabul edildiğini gördüğünü dile getiren Baykal, sözlerine şöyle devam etti: "PKK'nın artık terörden vazgeçme, bu yöntemi terk etme ve dağa çıkmış olan insanların dağdan inişi, ülkede normal yaşama dönmelerini anlayışla karşılıyoruz. PKK'lı teröristler silahı geçici olarak değil kesin olarak bırakmalılar. Silahlı mücadeleden vazgeçmeli. Türkiye'ye gelip toplumun içinde kendilerine bir yer tutmaya çalışmalılar. Türkiye'yi terörle tehdit etmeye devam etmenin

kabul edilebilir hiçbir yanı yok. PKK terörünün sorumlularının İmralı'daki, Kandil'deki bu konuda yeni bir döneme geçmiş olduklarını umut ediyorum. Bu konuda atılacak adımları memnuniyetle karşılıyorum."

'Bu durum Türkiye üzerinden yapılmış bir pazarlığın ön ödemesi olarak anlaşılmamalıdır" diyen Baykal, şunları söyledi: "Bazı insanlar dağdan indikleri için, Türkiye'ye yanlış istikamette, toplumumuzu ayrıştıracak etnik temelde, toplumu bölecek yanlış uygulamaların içine sürüklenmemelidir. Silahlı terörden vazgeçmelerinden memnuniyet duyarız. Ancak bu vazgeçme karşılığında Türkiye'nin huzurunu, barışını, dayanışmasını, milli bütünlüğünü sarsmaya yönelik adımlar atılmasını kesinlikle doğal karşılamayız."

Türkiye üzerinden kimsenin pazarlık yapmaya hakkı olmadığını anlatan Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye üzerinden bir pazarlık yapıp sonra bu pazarlığın ilk ödemesi diye silahlı mücadeleden bazı insanların vazgeçmesini kamuoyumuzun bu tavizleri vermek üzere yönlendirilmesini kesinlikle uygun görmeyiz. Silahlı terör bir yöntem değil, bitecektir ve bitmelidir."

Uluslararası ve bölgenin şartlarının silahlı terörün bitmesini zorunlu kılmakta olduğunu ifade eden Baykal, şöyle konuştu: "Silahlı terör örgütünü bitirmek isteyenlere yardımcı olmak isteriz. Terörün tamamen ortadan kalkması doğrultusunda iyi niyetli atılabilecek adımları memnuniyetle karşılarız. Bunun Türkiye'nin ulusal bütünlüğü üzerinde bir pazarlık sonucunu doğuracak gelişmelere yol açmasını kesinlikle kabul etmeyiz. Teröristler dağdan inmelidir ancak bu Türkiye üzerinden yapılan bir pazarlığın ön

ödemesi olarak uygulanmamalıdır."

Bir süreden bu yana açılım politikasıyla birlikte bir şeylerin yapılmak istendiğini belirten Baykal, sözlerine şöyle devam etti: "Yapılmak istenen şeyler konusunda biz toplumu uyardık. Yanlışlara karşı çıkan Türkiye'yi ayrıştıracak, engel olacak politikalara tavır takındık. Şu ana kadar başarılı olduk. İktidar eğer kafasının arkasından Türkiye'yi ayrıştıracak bazı politikaları hayata geçirmeyi planladıysa bile bunları yaşama geçirememiştir. Partimizin bu konuda takındığı tavır çok belirleyici olmuştur.

Çok büyük ölçüde CHP'nin kararlı tutumu dolayısıyla akıllardan geçen adımlar atılamamıştır. Şimdi artık PKK iniyor o zaman biz de bir şeyler yapalım diyerek Türkiye'yi ayrıştıracak bize etnik temelde daha da ayrıştırılmış bir toplum hale getirecek adımlar kesinlikle atılmamalı. Umarım bu böyle bir pazarlığın parçası değildir. Çünkü bu pazarlık Türkiye üzerinden pazarlık demektir."

Böyle bir pazarlık olamayacağını anlatan Baykal,

sözlerini şöyle tamamladı: "Bir pazarlığın ön ödemesi olarak kamuoyunu yönlendirmek üzere yeni tavizlerin verilmesi için uygun ortam yaratmak üzere uygun bir politika olarak düşünmüyorum. Umarım öyle değildir. Öyle olursa buna karşın biz de kararlı bir şekilde mücadele götürürüz."

DENİZ BAYKAL ANTALYA'DA
DENİZ BAYKAL ANTALYA'DA
İHA
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2009 Pazar 16:58:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?