22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Bayramda kilo almamak için dikkat

BAYRAMDA KİLO ALMAMAK İÇİN DİKKAT

Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Berna Ertuğ, bayramda kahvaltıların hafif, öğle yemeklerinin ise yağ oranı düşük, sindirimi kolay yiyeceklerden oluşmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Bayram tatlısı olarak dondurma ve meyve tatlılarının tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Berna Ertuğ, "Aşırı şerbetli, yağlı, kızartılmış tatlılar yerine sütlü tatlılar, meyve tatlısı veya dondurma tercih edilebilir. Özellikle diyabeti (şeker hastalığı) olan kişilerin tatlandırıcıyla hazırlanmış meyve ve sütlü tatlıları tercih etmesi uygun olacaktır" dedi.

AKŞAM YEMEKLERİNİ HAFİFLETİN

Ramazan boyunca uzun süre açlığın ardından iftarda birden yemek yenildiği için metabolizma hızının yavaşladığını ve sindirim sistemi rahatsızlıkları gibi sorunların ortaya çıkabildiğini anlatan Ertuğ, "Dolayısıyla bayramdan sonra günlük beslenmeye geçildiğinde bu sorunların tekrar etmemesi için akşam yemeğinde çok yağlı yemeklerin yenilmemesine, porsiyon ölçülerin normal olmasına ve akşam yemeğinin çok geç saatlerde yenilmemesine dikkat edilmelidir" diye konuştu.

Ramazan'da azalan öğün sayılarını bayramdan sonra günlük beslenmeye ara öğünler ekleyerek artırmaya yönelen yavaşlamış olan metabolizma hızının yükselmesine yardımcı olacağını ifade eden Ertuğ, özellikle ara öğünlerinin içerik olarak meyve, süt veya süt ürünleri, tahıllı ekmek, peynir, diyet bisküvisi tarzında besinlerden oluşması gerektiğini de sözlerine ekledi.

SIVI TÜKETİMİNİ ARTIRIN

Ertuğ, susuz kalmanın kişilerde yorgunluk, sersemlik, deride kuruma, sıcaklık hissi ve sindirim sisteminde kabızlık gibi problemlere neden olabileceğini belirterek, "Bunun için muhakkak günlük su tüketiminizin minimum 8-10 su bardağı, toplam sıvı miktarının ise 12-15 su bardağı olmasına özen gösterilmelidir" dedi.

ALTIN ÖNERİLER

Sağlıklı ve dengeli beslenme için 'Altın Öneriler' olduğunu kaydeden Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Berna Ertuğ, bunları şöyle sıraladı:

"Popüler diyetleri uygulamayın, diyet kişiye özeldir. Kahvaltı yapmadan güne başlamak metabolizmayı yavaşlatır. Yeterli ve dengeli beslenmek için öğün atlamayın. Yeterli ve dengeli beslenmek için günde en az 3 öğün besin tüketin. Az az sık sık beslenin, kilo almayın.

Öğünlerinizin arası en fazla 3 saat olsun. Porsiyon ölçüleriniz standart olsun. Su tüketiminiz azsa her öğününüzde 2 bardak su içmeyi deneyin. Gıda etiketlerini okumayı alışkanlık haline getirin.Günlük tuz tüketiminiz 6 gr'ı (1 silme tatlı kaşığı) geçmesin. Etli ve kıymalı sebze yemeklerini etin yağıyla pişirin, yağ ilave etmeyin. Besinleri kızartmak yerine ızgarada, fırında pişirerek veya haşlayarak tüketin. Meyve ve sebzelerinizi tüketirken kabuklarını eğer mümkünse soymayın. Yetişkinlerde günlük süt ve

süt ürünleri tüketimi en az 2,5 su bardağı (500 ml) olmalı. Günde en az 5 porsiyon sebze ya da meyve tüketin."

İHA
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2010 Pazartesi 16:26:01
Güncelleme :6 Eylül 2010 Pazartesi 16:36:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?