22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Belediyeden 'AB' bilgi hizmeti

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültürel Hizmetler Daire Başkanlığı, Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) işbirliğiyle ’Avrupa Birliği’ne (AB) Doğru Bilgilendirme Semineri’ düzenledi.

Büyükşehir Belediyesi Kültür Salonu’nda gerçekleştirilen seminere, konuşmacı olarak AB Uzmanı Can Baydarol katıldı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği semineri Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İsmail Afşar, Genel Sekreter Yardımcısı Süreyya Köleoğlu da dinledi.

Seminerin açılış konuşmasını yapan İsmail Afşar, halkın gündeminin AB olduğunu belirterek, Büyükşehir Belediyesi olarak halkın bu konuda aydınlanmasına katkı sağlamak istediklerini söyledi.

Türkiye’yi AB’ye giriş sürecinde bekleyen zorluklar ve müzakere süreci hakkında bilgi veren Can Baydarol, Fransa’nın Türkiye’nin üyeliğini referanduma götürme kararının 1963’te imzalanan Ankara Anlaşması’na aykırı olduğunu söyledi. 17 Aralık zirvesinde alınan müzakere tarihinin 42 yıllık içi boş olan Ankara Anlaşması’nın içini doldurduğunu vurgulayan AB Uzmanı Can Baydarol, "3 Ekim için müzakere tarihi alınması büyük bir kazanım, tarihi bir kilometre taşıdır. AB’ye Türkiye’nin maliyetinden çok, Türkiye’sizliğin maliyeti daha ağır geldi. AB’nin Türkiye’sizliğe tahammülü yok" dedi.

Baydarol, AB’nin işçilerin serbest dolaşımı, eğitim ve yapısal reformlar konularında çekinceleri olduğunu ifade etti. AB ile yapılacak müzakerelerin, diğer ülkelerle yapılan klasik müzakereler gibi olmayacağını belirten Baydarol, Kıbrıs ve Ermeni soykırımı gibi sorunların sürekli masada olacağına dikkat çekti. Belirlenecek baş müzakerecinin bütün politika alanlarını çok iyi koordine eden birisi olması gerektiğini vurgulayan Baydarol, "Müzakereler bir alanla sınırlı değil, toplumsal yaşamın her alanını kapsayan bir süreç. AB ile olduğu kadar, Türkiye ile de müzakere edebilecek birisi olmalı. AB üyeliği bir süreç ve sakin olunmalı, doğru hedefler koymalı" diye konuştu.

Müzakerelerin askıya alınması ihtimalinin sanıldığı kadar kolay olmadığını ifade eden Bayradol, Kopenhag siyasi kriterlerini yerine getirmenin yeterli olmadığını, AB’nin uygulanıp uygulanmadığına baktığını söyledi.

Baydarol, daha sonra katılımcıların sorularını yanıtladı. Seminer sonunda Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İsmail Afşar, Baydarol’a çiçek sundu.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Mart 2005 Perşembe 14:57:26
Güncelleme :11 Mart 2005 Cuma 19:31:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?