21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Belediye'den özürlü ve yaşlılar için proje

Antalya Büyükşehir Belediyesi, engelli ve yaşlı vatandaşların yol, kaldırım ve kavşaklardan rahat yürümelerini sağlamak amacıyla "Kavşak Projesi" başlattı. İlk olarak Meltem Mahallesi Megapol Sineması önündeki kavşakta başlatılan uygulamada, görme, bedensel engelli ve yaşlı vatandaşlar hissedilebilir, kabartmalı kaldırımları daha rahat kullanabilecek. 

Antalya Büyükşehir Belediyesi, engelli ve yaşlı vatandaşların yol, kaldırım ve kavşaklarda rahat yürümelerini sağlamak amacıyla yeni bir çalışma başlattı. Çalışma kapsamında belediye tarafından bedensel ve görme engelli vatandaşlar ile yaşlıların trafikte yaşadığı sıkıntıları göz önüne alarak, alçaltılmış ve hissedilebilir kaldırımlar, yükseltilmiş yaya geçitleri, yatay işaretlemeler özürlü insanların hareket kabiliyetlerini düzenleyen sinyalizasyon çalışmasını hayata geçirdi. " Kavşak Projesi " adı altındaki çalışma ilk olarak pilot bölge seçilen Meltem Mahallesi'ndeki kavşakta uygulandı. 

Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Şahin, görme ve bedensel engellilerin, yaşlı vatandaşların, ve çocuk arabası kullananların trafikte sorun yaşadığını dile getirdi. Bu sorunun giderilmesine yönelik çalışma başlattıklarını belirten Şahin, "Yaptığımız pilot uygulamada, söz konusu vatandaşlarımızın kavşaklarda ve kaldırımlarda rahat yürümeleri ve karşıdan karşıya rahat geçmelerini sağlamaya çalıştık" dedi. 

Engelli ve yaşlı vatandaşların özellikle kavşaklarda yolun karşısına geçerken zorlandığını belirten Şahin şunları söyledi: "Görme engelli vatandaşlarımıza yönelik özel olarak kavşakların sinyalizasyonlu alanlarda kabartmalı, hissedilir kaldırım döşemeleri monte edildi. Böylece bu vatandaşların yolu ve caddeyi ayırmaları ve yaya yolunun bittiğini anlayabilmeleri sağlandı. Avrupa ülkelerinde hayata geçirilen bu çalışma Türkiye'de de ilk olarak İstanbul'da gerçekleşti. İstanbul'dan sonra da Antalya'da yapıyoruz."
Yapılan çalışmanın uluslararası standartlara uygun olduğunu belirten Büyükşehir Belediyesi Şahin şöyle devam etti: "Özellikle tekerlekli sandalye kullanan engelli ve yürüteç kullanan vatandaşlarımızla yürüme güçlüğü çeken kişiler alçaltılmış kaldırım kenarlarını çok rahat kullanabilecek. Ayrıca araçlara yönelik olarak azami hız gibi bilgiler geçiş yüzeylerine farklı renk ve tonlarda yazılarak belirtildi. Bu uygulamada bölgeyi sürekli kullanan ve kısmen göremeyen kişiler açısından geçitle yaya yolunu birbirinden rahatça ayırmalarına yardımcı olacak." 

Uygulama içerisinde yola yavaşlama bantları yapıldığını da anlatan Ahmet Şahin, " Bu bantlar hızlı gelen sürücüye darbe etkisiyle yavaşlaması yönünde ikazda bulunacak. Ayrıca üzerindeki cam kürecikler sayesinde de yavaşlama bantlarının gece görünürlüğü artırıldı" diye konuştu. Şahin, amaçlarının engelli vatandaşların ve yaşlılarında mutlu ve rahat yaşamaları olduğunu ifade ederek, Antalya'yı daha kolay yaşanır hale getirmek için çalışmalarımız sürecek. Antalya'da kavşaklar, yaya geçidi, kaldırım ve yaya yolları modern standartlara kavuşturulacak" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2006 Salı 14:13:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?