21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Belek'in yüzde 93'ü turizme!

Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, bir soru önergesine verdiği yanıtta, Belek Ormanı'nın yüzde 93'ünün turizm tesislerine tahsis için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildiğini açıkladı

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü'nün soru önergesine verdiği yazılı yanıtta, Belek Ormanı ile ilgili gerçeği açıkça dile getirdi. Eroğlu, 17 milyon 600 bin metrekare büyüklüğündeki Belek Ormanı'nın 16 bin 372 bin metrekarelik bölümünü Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devrettiklerini ve 350 bin metrekarelik alanda da bakanlığı tarafından bir turizm tesisine inşaat izni verildiğini açıkladı. 

Eroğlu, "17 milyon 600 bin metrekare büyüklüğündeki Belek Ormanı'nın 16 milyon 372 bin metrekarelik kısmının tasarruf hakkı, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu'nun 8. maddesi uyarınca Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilmiştir" dedi.

Golf için 10 ayrı izin
Eroğlu, böylece yüzde 93'ü turizme tahsis edilen Belek Ormanı'nın, 8 milyon 876 bin metrekarelik kısmında golf ve konaklama tesisleri için 10 ayrı izin verildiğini belirterek şöyle devam etti: 

"Bunlardan 6'sı tamamen bitirilerek işletmeye açıldı, 4'ünde golf tesisleri tamamlandı ancak konaklama tesisleri inşaatı devam ediyor. Turizme tahsis edilen alanın 7 milyon 846 bin metrekarelik kısmında ise otel, konaklama ve günübirlik tesislerin yapılması için 47 adet izin verildiği ve izne konu tesislerin hemen hemen tamamının yapıldığı tespit edilmiş olup Belek ormanlarının 350 bin metrekarelik kısmında da bakanlığımızca bir adet turistik tesis izni verilmiştir." 

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararına rağmen bölgedeki yapılaşmanın sürdüğünü kaydeden Eroğlu, yargı kararları geriye dönük işlemediği için 5 Aralık 2006'ya kadar yapılmış olan bütün tahsislerin hukuken geçerli olduğunu anlattı.

'500 bin ağaç doğrulandı'

CHP'li Çöllü, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verdiği rakamlara göre, 11 bin 400 ağacın kesildiğini, ancak Eroğlu'nun verdiği bilgilerle Belek'te 500 bin ağacın kesildiğine ilişkin iddiaların doğrulandığını söyledi. Çöllü, "Sayın Bakan, 'yargı kararları geriye yürümez' diyerek, 'devam eden inşaatlar konusunda bir şey yapamayız' diyor. Bir de 'Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı açıklanmadı' diyor. Sayın Bakan yanlış biliyor. Gerekçeli kararı 24 Aralık 2007'de Resmi Gazete'de yayımlandı" dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2008 Perşembe 15:24:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
erkan ilkay IP: 88.232.234.xxx Tarih : 4.01.2008 14:56:07

Ya insan bu haberleri gördükten sonra üzülmemesi elde değil. Bir Çevre ve Orman Bakanı bunu yapıyor ne yaptığı belli değil bu adamın. Yakında Çevre ve Orman Bakanlığının amacınıda değiştirir bunlar. Şu anda Görünen amacı çevreyi ve ormanları korumak ama böyle bir şey yaptıkları yok tek yaptıkları. Çevre'yi kirletmek aksi varsa söylesinler madem Çevre Bakanlığı var madem ki çevreyi korumak istiyorlar. İşte sana fırsat Kyoto Protokolü imzala ve yerine getir. Çevreyi korumak için daha ne yapacaksınız. Daha üstünü bir protokol varsa onu imzalayın. Ormanları korumak için bakanlıkta var neden hala böyle sahtekar insanları buralara getiriyorlar demekde hata aslında onu oraya getirenin sözü geçiyor. O yap diyor Orman Bakanı hemen diyerek yalansa yalan, sahtekarlıksa sahtekarlık. Her şeyi yapıyor. 11,400 ağaç nere, 500,000 ağaç nerede işte yalanı kim konuşuyor onlar mı? Biz mi???