15
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Bir avukatın mücadelesi

BİR AVUKATIN 'KABARTMA' YAZI MÜCADELESİ

Antalya'da, görme engelli bir stajyer avukat, Türkiye'de ilk defa kabartma yazıyla savcılığa başvurarak adliye binasının görme engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesini istedi.

Kabartma yazılı dilekçeyi gören savcılık ise harekete geçerek asansör ve salon girişlerini görme engellilerin kullanımına uygun hale getirdi.

Antalya'da yaşayan Hasan Puluş, beş yaşında kemik sertleşmesi nedeniyle görme duyusunu kaybetti. Görme engeliyle yaşamayı öğrenen Puluç, hayata küsmek yerine hayatla mücadeleyi seçerek önce ilköğretim ve orta öğretimi başarıyla bitirip Konya Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazandı. Başarısı ve azmiyle bütün derslerin üzerinden kalkan Puluç, parasızlık nedeniyle okul harçlarını yatıramadı. O dönemde kendisine burs bulamayan Puluç, 75 TL'lik harcı yatıramayınca mezun olmasına bir ders kala okulunu bırakmak zorunda kaldı.

46 YAŞINDA AVUKAT OLDU

Çok istediği Hukuk Fakültesi'ni bitiremeyen Puluç, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nda özürlü kontenjanından memur olarak işe başladı. Buradaki görevini tamamladıktan sonra emekli olan Puluç, aftan yararlanarak yıllardır bitirmek istediği Hukuk Fakültesi'ne yeniden başladı. Tek dersi vererek fakülteden 45 yaşında mezun olan Puluç, avukatlığa ilk adımını atarak bir hukuk bürosunda staja başladı.

KABARTMA YAZILI DİLEKÇE

Altınokta Körler Derneği Başkan Yardımcılığı yapan Hasan Puluç, avukatlığa adım atınca Antalya Adliyesi'nde bir takım sıkıntılar yaşamaya başladı. Türkiye'ye örnek olacak bir uygulamaya imza atan Puluç, Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'na görme engellilerin kullandığı kabartma yazıyla dilekçe vererek adliye binasındaki asansörlerin görme engelliler için uygun hale getirilmesini istedi. Puluç'un talebini haklı bulan savcılık, Türkiye'de ilk kez kabartma yazıyla yazılan bir dilekçeyi işleme koydu ve asansörler görme engelliler için kabartma yazılı ve sesli hale getirildi.

DİLEKÇESİ KARŞILIK BULDU

Kabartma yazılı dilekçenin ilk başta şaşkınlıkla karşılandığını söyleyen Puluç, savcılığın dilekçesine olumlu yaklaştığını anlattı. Dilekçeyi okumak için kendisinden yardım istendiğini söyleyen Puluç, şöyle konuştu: "Savcılık talebimi şifai olarak dinledi. Dilekçemde ayrıca yönlendirme levhaları ile kapılarda da kabartma yazıların bulunmasını talep ettim. Talebim olumlu karşılandı. Şimdi odaların kapısındaki levhalarda da kabartma yazı bulunacak. Bu görme engelliler için çok olumlu bir gelişme. Çünkü yanlışlıkla kadınlar bölümüne girerim diye tuvalete bile gitmeyen arkadaşlar var."

Meslek hayatındaki yazışmalarını da kabartma yazıyla yapmayı planladığını söyleyen Puluç, sözlerine şöyle devam etti: "Bizim bir yazımız var ve biz bu yazımıza sahip çıkmalıyız. Görme engelliler kimseye gidip dilekçe yazdırmak zorunda değil. Umarım Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bu tutumu diğer kamu kurumlarına da örnek olur. Her konuda bize destek olan Antalya Barosu da asansörlere kabartma yazı koydu. Bu kurumların sayısının artması gerekiyor."

Kabartma yazıyı Türkiye'ye kabullendirmeyi amaçladıklarını söyleyen Puluç, bu konuda azimle çalışmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

BİR AVUKATIN 'KABARTMA' YAZI MÜCADELESİ
BİR AVUKATIN 'KABARTMA' YAZI MÜCADELESİ
BİR AVUKATIN 'KABARTMA' YAZI MÜCADELESİ
İHA
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2010 Cuma 11:27:03
Güncelleme :16 Temmuz 2010 Cuma 11:37:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?