22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Bir geleneğin son temsilcisi

BİR GELENEĞİN SON TEMSİLCİSİ

Demre’nın Tırmısın köyünde yaşayan 79 yaşındaki bitkisel yağ ustası Akif Onaran, 60 yıldır yayla sahil demeden köy köy dolaşarak şifa dağıtıyor.

Damıtığı yağları bölgedeki pazarlarda satan Onaran, zamana direnen bir geleneğin son temsilcilerinden biri.

Orman İşletme Müdürlüğü'nden izin alarak bölge köylerinden topladığı ürünleri Haziran ayında Tırmısın köyündeki imbiğinde damıttığını ve ardından bölgedeki pazarlarda satışa sunduğunu belirten 79 yaşındaki Akif Onaran, genellikle kekik, adaçayı ve mersin yağı damıttığını belirterek, "Bizim damıttığımız yağla fabrikasyon yağlar arasında çok fark vardır. Bizim yağımız temiz ve aroma açısından kuvvetli olur. Bu yağlar ebedi bozulmaz. Ama karışımlı olursa bozulabilir. Örneğin gelip bizden 5-10 kilo yağ alıyorlar, sonra götürüp depolarda başka yağlarla karıştırıyorlar. Bu hazırlanan karışım ise bozuluyor" dedi.

'BABAM, GİRİTLİ USTADAN ÖĞRENMİŞ'

Bitki örtüsünün zenginliğiyle bilinen Kekova bölgesindeki Tırmısın köyünde kendisi gibi iki kişinin daha bu işi yaptığını anlatan Akif Onaran, "Babam bu işi Giritli bir ustadan öğrenmiş. Ben de babamdan öğrendim” dedi.Yüzlerce yıldır bölge halkının geleneksel şifa kaynağı haline gelen bitkisel yağların son ustalarından biri olan Akif Onaran, ilerlemiş yaşına rağmen bu işi sürdürmeye kararlı olduğunu söylüyor. Yaz aylarında Elmalı, Akçay ve Gömbe, kışın ise Kaş, Kalkan, Yeşilköy, Finike ve Demre'de kurulan pazarlarda satış yaptığını anlatan Akif Onaran, gücünün yettiğince bu işi yapacağını da sözlerine ekliyor. Bu zahmetli işi oğluna da öğrettiğini anlatan Akif Onaran, 100 kilo kekikten ancak yarım kilo, 135 kilo adaçayından ise 1 kilo yağ elde ettiklerini belirtiyor.

ŞEKERİN ÜZERİNE ÜÇ DAMLA

Bölge halkının elmaya benzeyen tohumlarından dolayı ‘elma yağı’ diye adlandırdığı adaçayı yağının bir çok yararının yanında gaz giderici özelliği olduğunun da altını çizen Akif Usta, "Özellikle çocukların karnına, göbeklerine ve ayaklarının altına azıcık sürersen gazı çıkartır. Yetişkinlerde de şekerin üzerine iki üç damla bundan damlatırsın, azıcık da karnına sürersen gazı çıkartır" diyor.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2010 Çarşamba 09:49:05
Güncelleme :15 Eylül 2010 Çarşamba 12:58:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?