1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Biri domatesleri gözetliyor

Antalya'da bir firma, gelişmiş teknolojiyle donattığı tesislerinde domatesleri kameralı sistemle seçiyor.

Her bir domatesin görüntüsü saniyede 27 kez çekilip bilgisayara aktarıldıktan sonra standarda uymayanlar otomatik olarak ayıklanıyor. Domatesler boy, renk, şekil ve ağırlık bakımından sınıflandırılıyor.

Tarım sektöründe faaliyet gösteren Güneşler ve Adalya şirketleri, domatesi adeta sınava tabi tutuyor. Ürünler, tohum ve fide aşamasından tüketici sofralarına gidinceye kadar denetim altında tutuluyor. Şirketlerin kurucusu ve yöneticisi olan işadamı Hamdi Güneş, bu teknolojiyle çok sağlıklı ve uluslararası standartlara uygun ürünlerin tüketici marketlerine verilebildiğini belirtiyor. Tarım ve tarım ürünlerini pazarlamada uzun süredir öncü rolü oynadıklarını ifade eden Güneş, Antalya'da halen tek olankamera ve bilgisayar kontrollü paketleme sistemiyle çalıştıklarını anlattı.

DOMATESİN ZORLU SINAVI
Ürün izleme süreci önce serada başlıyor. Şirket bir yandan kendi üretim tesislerinde tam denetimli sebze yetiştirirken bir yandan anlaşma yaptığı çiftçilere danışmanlık hizmeti vererek yetiştirilme sürecini baştan sona yönlendiriyor. Her ürün ilaç kalıntısı ve diğer sağlık denetiminden geçirildikten sonra paketleme tesisinde işleme alınıyor. Tam burada ürünü zorlu bir sınav bekliyor.

Akar bantlarda her biri bilgisayar tarafından tanınan yuvalara yerleşen domatesler, havaalanı girişlerindeki x raycihazlarını andıran noktalarda ilk elemeden geçiyorlar. Domatesler çok özel kameraların altında durup poz veriyorlar. Kamera her bir domatesin saniyede 27 görüntüsünü bilgisayara aktarıyor. Bilgisayar domatesi boy, renk, şekil ve ağırlık bakımından sınıflandırıyor sonra da kendi sınıfının önünde banttan düşürüyor. Bütün bu aşamalarda kendisine uygun standardı bulamayan sebze, girdiği kapıdan geri çıkıyor.

IHA
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2009 Cuma 13:04:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?