1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Borçlu belediyeye icra şoku

Antalya'da düzenlenen Belediyeler Birliği Toplantısı'nda konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi borçlarını ödemeyen belediyeleri icraya vereceklerini söyledi.

Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek beldesinde 2024 belediye başkanının katıldığı Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen 'Belediye Başkanlarını Bilgilendirme Toplantısı'nda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuşma yaptı.

Hükümet olarak son dönemde kamu mali yönetimi alanında önemli reformlar yaptıklarını söyleyen Bakan Şimşek, "Bu reformların temel amacı kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde elde edilmesi ve kullanılmasıyla birlikte hesap verilebilirliği ve mali saydamlığı
sağlamaktır. Ülkemizdeki en önemli reformlardan biri olan kamu malı yönetimi reformu çerçevesinde 2006 yılında itibaren yürürlüğe giren 5018 sayılı kamu mali yönetimi ve kontrol kanununu kapsamı, uluslararası sınıflandırmalara göre belirlenmiş ve bu kapsama mahalli idareler de dahil edilmiştir" dedi.

Mahalli idarelerin öz gelirlerini arttırmaya yönelik ikinci aşama reform yasaları çıkartacaklarını söyleyen Bakan Şimşek, şunları söyledi:

"2006 yılında Bakanlığımızda Mahalli idareler Bütçe ve Muhasebe yönetmeliğinin 'Bütçe denkliğinin sağlanması' başlıklı 19'uncu maddesinde bütçe gelirleri esas alınır. 2006-2008 yıllarında sırasıyla 1 milyar 283 milyon TL, 3 milyar 909 milyon TL ve 7 milyar 99 milyon TL yerel idareler bütçe açığı ortaya çıkmıştır. Bu bütçe açıkları nedeniyle 2006 yılında 30 milyar 672 milyon TL yerel idare borçları 2008 yılı itibari ile 44 milyon 362 milyon TL'ye yükselmiştir. Yani son 3 yılda açıklarında yüzde 50 artış söz konusu olmuştur Bu durum kısa vadede gelirlerini arttırma imkanı bulunmayan yerel idareleri gerekli tedbirleri almadıkları takdirde ciddi sıkıntılara karşılaşmasına neden olabilecektir. Mali durumdaki bu sorunun üstesinden gelmek de ancak harcamalarda tasarrufa gidilmesi ve öz gelirlerin arttırılmasıyla mümkün olabilecektir. Ülkemizde 90'lı yıllardaki borcun milli gelire oranı yüzde 90'ları aşmıştı. Belediyelerin durumu da bu gidişle o yıllara benzeyecek".

BELEDİYELER VERGİ BORÇLARINI ÖDEMEDE İSTEKSİZ
Belediyelerin bir kısmının vergi borçlarını ödemede isteksiz olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"1 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe girecek olan 5779 sayılı kanunun 7'inci maddesinin 3'üncü fıkrası hükmüne göre mahalli idareler ve bağlı kuruluşların kanuni süresinde verilen gelir vergisi ve katma değer vergisi beyannameleri üzerine tahakkuk eden vergiler de, bu idareler adına genel bütçe vergi gelirlerinden ayrılan paydan kesilerek ödenecektir. Bu kesinti diğer kesintiler ile birlikte yüzde 40 sınırına tabi olacaktır. Belediyelerimizin bir kısmının vergi borçlarını ödemede isteksiz davrandıklarını üzülerek görmekteyiz. Belediyelerin vergi borçlarını ödememesi halinde icra yoluna tahsilat işlemlerine başlanılması yasal zorunluluktur. Birikmiş borçları olan belediyelere taksitlendirme imkanları da sağlanmaktadır. Buna rağmen vergilerin ödenmediğini görüyoruz."

KISA SÜRELİ İZDİHAM
Bakan Şimşek konuşmasını bitirip kürsüden indikten sonra onlarca belediye başkanı tarafından etrafı sarıldı. Belediye başkanlarının arasında sıkışan Bakan Şimşek'e yol açmak için korumalar, büyük çaba sarfetti. Başkanlar, Bakan Şimşek'e üzerinde bir takım notlar yazılı kağıtlar vermek için birbiriyle yarıştı. Bakan Şimşek kısa süreli bir izdihamın ardından korumalarının yardımıyla makam aracına binebildi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2009 Salı 15:44:29
Güncelleme :23 Haziran 2009 Salı 15:47:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?