22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Bu da su isyanı!

Antalya'nın Alanya ve Manavgat ilçeleri arasından geçen Alara Çayı'nın kenarındaki belde ve köylerdeki vatandaşlar, Konaklı ve Payallar Belediyelerinin çaydan içme ve sulama amaçlı su temin etmek için sondaj açmasına tepki gösterdi.

Vatandaşlar, Konaklı ve Payallar beldelerine su verilmesi halinde kendilerinin susuz kalacağını iddia etti. Alara Çayı kenarına gelen muhtar ve köylüler çay üzerinde 2 set olduğunu, ilk sette toplanan suların Manavgat sınırı içinde bulunan 1 belde ve 7 köy tarafından, diğer sette biriken suların ise Alanya sınırı içinde bulunan 4 belde ve 10 köy halkınca sulama ve içme suyu olarak kullanıldığını söylediler.

Konaklı ve Payallar belediyelerinin açtığı sondajın kullanılması halinde binlerce köy ve belde halkının susuz kalacağına dikkat çeken Alanya ve Manavgatlı köy muhtarları, her ne pahasına olursa olsun buna engel alacaklarını söylediler.
Çayı Alanya ve Manavgat'ın ortaklaşa kullandığını anlatan Alara Sağ Sahil Sulama Birliği Başkanı Hasan Hüseyin Demir, "Alanya'daki iki beldenin buradan su alması halinde Alara Çayı kenarındaki hem Alanya hem de Manavgat'taki insanlar zor duruma düşer. Çaydan tarımsal ve içme suyu olarak faydalanıyoruz. Su verilmesi durumunda mağdur olacağız" dedi.

Manavgat İlçesi Karakaya Köy Muhtarı Mustafa Çetin, "3-5 otele su vereceğiz diyerek burada binlerce köylüyü mağdur edecekler. Kimsenin buna hakkı yok" dedi. Alara Köy sakinlerinden Celal Gürer, Konaklı ve Payallar beldeleri sınırında Kargı Çalı olduğunu belirterek, "Bu beldeler burdanda su alabilir. Niye gelip bizim suyumuza karışıyorlar. Birkaç yıl önce Alara Çayı kurudu ve biz burada perişan olduk. Bu su bize zahten zor yetiyor" dedi.

72 yaşındaki Hasan Yıldız ise, canı pahasına suyu koruyacğını söyleyerek şöyle konuştu, "Buz bu suyu almak için yıllar önve devlet memurlarına yol açtırabilmek için davarlarımızı kestik onlara yedirdik. Şimdi hazıra konruyorlar. Alara Çayı suyu bizim için hayat kaynağı. Him içme hemde tarlalarımızı sulama için kullanıyoruz ve bize zor yetiyor. Canımızı veririz suyumuzu vermeyiz" diye konuştu.

Bazı köylüler ise, Konaklı ve Payallar belediyelerinin sondaj açtığı yere karyı olduklarını belirterek, "Manavgat ve Alanya'ya ait su toplama setlerini altına sondaj açarlarsa açsınlar. O zaman bizim biriktirdiğimiz suları etkilemez. Geri kalan suyu alsınlar" dediler

iha
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2011 Çarşamba 13:07:16
Güncelleme :28 Eylül 2011 Çarşamba 13:09:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?