21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Buğdayda hasat vakti

BUĞDAYDA HASAT VAKTİ

Buğdayda hasat öncesi sektör toplantısı Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan başkanlığında ATB toplantı salonunda yapıldı.

Toplantıya, ATB meclis üyeleri, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) uzmanları, ziraat odası temsilcileri, tüccarlar, un fabrikası sahipleri ile üreticiler katıldı. Toplantıda, buğdayın ekiminden hasadına, fiyatlandırılmasından pazarlanmasına kadar pek çok konu gündeme geldi.

ATB Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan, buğdayda iyi bir hasat dönemi geçirilmesini diledi. BATEM'den Ali Koç, bölgede yetiştirilen buğdayda süne zararlısına rastlanmadığını bildirirken, “Bu yıl bölgemizde kaliteli ürün bekliyoruz” dedi. Koç, bölgede pas hastalığının da görülmediğini, geçen yıllarda süne zararlısı nedeniyle yaşanan düşük verimin bu yıl olmayacağı ifade etti.

LİSANSLI DEPOCULUK İSTENİYOR

Selçuklu Un ve Yem A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Büyükselçuk ise bu yıl Türkiye'de ilk defa Mart ve Nisan aylarında sıfır gümrüksüz buğday ithalatına izin verildiği için Türkiye'ye minimum 1,5 milyon ton buğday girdiğini belirtti. Türkiye'de buğday üretiminin az olduğuna dikkati çeken Büyükselçuk, buğdayın ekim alanlarının genişletilmesi, verimin de artırılması gerektiğini ifade etti. Türkiye genelinde 800 un fabrikası olduğunu kaydeden Büyükselçuk, Antalya, Burdur ve Isparta'da sadece ikişer un fabrikası bulunduğunu kaydetti. TOBB tarafından yürütülen Türkiye'de lisanslı depoculuk faaliyetlerinde Antalya'nın da yer alması gerektiğini söyleyen Nuri Büyükselçuk, bunun ihtisaslaşmış ürün borsasının kurulması için önemli bir altyapı oluşturacağı vurgulandı.

HASAT 5 HAZİRAN'DA

Toplantıda buğday hasadının en erken 5 Haziran'da başlaması kararlaştırılırken, hükümetin buğday taban fiyatlarını önceden belirlenmesi ve duyurması gerektiği vurgulandı. Toplantıda, buğday ekim alanlarının arttırılması gerektiği kaydedilerek, bölge şartlarına uygun tohum kullanılması istendi.

BUĞDAYDA HASAT VAKTİ
BUĞDAYDA HASAT VAKTİ
İHA
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2011 Pazartesi 12:10:04
Güncelleme :23 Mayıs 2011 Pazartesi 22:01:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?