7
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Büyükşehir belediyesinden çevreci proje

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Hurma ve Lara Biyolojik Arıtma Tesisleri’nin ardından çevreci bir projeyi daha hayata geçiriyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Hurma’daki Batı Arıtma Tesisleri’nde kurulacak Arıtma Çamuru Kurutma Tesisi’nin temelini attı. Son teknoloji ürünü tesis tamamlandığında, Hurma ve Lara Arıtma Tesisleri’nde oluşan günlük 150 ton arıtma çamuru kurutularak gübre haline getirilecek. Arıtma çamuru ekonomiye ve tarıma kazandırılacak.


Temel atma törenine, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in yanı sıra, Genel Sekreter Ali Deveci, ASAT Genel Müdürü Faruk Karaçay, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Şahin ile bürokratlar katıldı. Başkan Menderes Türel, Antalya’nın bir çevre ayıbından daha kurtulacağını belirterek, ASAT’ın öz kaynaklarıyla yapılacak tesisin 6 milyon Euro’ya mal olacağını ifade etti. Tesisin 1 yılda tamamlanması hedefleniyor.

 

GÜBRE YAPILACAK


Başkan Türel, Hurma Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde yaklaşık 100 ton, Lara Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde 50 olmak üzere günlük meydana gelen yaklaşık 150 ton arıtma çamurunun, tesis tamamlandığında çevreye zararsız hale getirileceğini söyledi. Kurutulan çamurun burada organik gübre haline getirileceğini anlatan Türel, “Çevreci bir yatırım. Arıtma çamurları bertaraf edilirken, gübre olarak tarım sektöründe kullanılacak. Ayrıca ekonomik gelir sağlanacak” dedi.

 
İlk etapta günlük 150 ton kapasiteli tesisin, Antalya’nın gelecekteki durumu göz önüne alınarak 300 bin ton kapasiteye göre projelendirildiğini kaydeden Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel; “Tesiste bulunan biyofiltre sayesinde kurutma işlemi sırasında etrafa herhangi bir koku yayılması önlenecek. Bir sonraki aşamada tesiste konjeneratör sistemi de kurulacak. Bu tesisle arıtma çamurundan çıkan metan gazından elektrik enerjisi üretilecek. Üretilen elektrik, tesisin enerji ihtiyacını karşılayacak. Büyük ekonomik katkı sağlanacak” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2007 Perşembe 12:51:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?