1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Çağdaş Gemik davası sürüyor

2008 yılı Ekim ayında motosikletiyle 'dur' ihtarına uymadığı gerekçesiyle polis tarafından kurşunla öldürülen Çağdaş Gemik'in Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ikinci davası görüldü. Davaya tutuklu bulunan polis memuru Mehmet Ergin, avukatı Süleyman Çalıkuşu, Çağdaş Gemik'in babası Haşim Gemik, annesi Sevgi Efe, avukatları Münip Ermiş, Murat Erdoğan, Nusret Gürgöz katıldı.

Dava öncesi Çağdaş Gemik'in ailesi ve demokrasi toplum örgütlerine bağlı yaklaşık 50 kişi Antalya Adliyesi bahçesinde Çağdaş Gemik'in fotoğrafının bulunduğu pankartlar açarak, olaya karışanların cezalandırılması istedi. Emniyet Genel Müdürlüğü Müfettiş Disiplin Kurulu Raporu'nun da ulaştığı duruşmada, mahkeme heyeti Adli Tıp'tan beklenen rapor gelmediği için davayı 20 Ağustos 2009 tarihine erteledi.

MESLEKTEN ÇIKARILMASI İSTENDİ
Emniyet Genel Müdürlüğü Müfettiş Disiplin Kurulu raporunda, polis memuru Mehmet Ergin'in kastının bulunmadığı ve dikkatsizlik, tedbirsizlik ve ihmal olduğunun anlaşıldığı ve eylemin ağırlığı gözönüne alınarak, polis memurunun meslekten çıkarılması istendi. Raporda, Mehmet Ergin'in yanında bulunan diğer polis memuru Ahmet Üstün ile ilgili olarak görev savsaklama ve görevde kayıtsızlık ibareleri yer aldı. Polis memuru Üstün'ün görevden 3 ay 3 gün idari para cezası verileceği öğrenildi.

GEMİK'İN ASKERDE BULUNAN ARKADAŞININ İFADESİ
Polis kurşunu ile hayatını kaybeden 18 yaşındaki Çağdaş Gemik'in kullandığı motosikletin arkasında bulunan arkadaşı ve şu an askerde bulunan Halil Keşifçi'nin ifadesi de askerliğini yaptığı yerde askeri savcılar tarafından alınarak Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Keşifçi, ifadesinde ehliyet ve ruhsat olmadığı için polisin dur ihtarına uymadıklarını belirtti. Daha sonra durdukları anda ise Çağdaş Gemik'in motosikletten indiğini belirten arkadaşı, yaklaşık 3 metre uzaktaki polis memurunun Çağdaşy Gemik'e ateş ettiğini söyledi.

VİCDANIM RAHAT
Tutuklu polis memuru Mehmet Ergin ise savunmasında "Uyarı amaçlı havaya iki kez ateş ettim. İstem dışı yaşanan olayın bu şekilde sonuçlanmasını istemezdim. Vicdanım rahat, görevimi yaptım" dedi.

YARDIM İSTEMEMİŞ
Çağdaş Gemik'in ailesinin avukatı Münip Ermiş, olayın yaşandığı gün emniyet muharebeden alınan kayıtlarda, Çağdaş Gemik ve Halil Keşifçi'yi kovalayan ekiplerin anons ederek yardım istemediğinin belirlendiğini söyledi. Ermiş, ateş etme olayının dikkatsizlik ve tesadüf olmadığını savundu.

Tutuklu bulunan polis memurunun avukatı Süleyman Çalıkuşu ise müvekkili Mehmet Ergin'in görevini yerine getirdiğini, kanunların verdiği şekilde davrandığını söyledi.

DIŞARI ÇIKARILDILAR
Duruşma salonunda Gemik'in yakınları tutuklu bulunan polis memurunu sözlü olarak tahrik etti. "Katil" şeklinde slogan atan gruba, polis müdahale ederek dışarı çıkardı. Duruşma salonundan adliye koridonlarına çıkan grup ile polis arasındaki tartışmaların dozu artınca, arbede yaşandı. Çağdaş Gemik'in babası Haşim Gemik polis tarafından gözaltına alındı. Olaya müdahale eden avukatların çabası da işe yaramadı. Polis ve Çağdaş Gemik'in yakınları arasındaki olaylarda polis biber gazı kullandı. Polis gruptan 16 kişiyi gözaltına alırken, diğerlerini de adliye bahçesinde abluka altına aldı. Bir süre gözaltında kalan Çağdaş Gemik'in babası Haşim Gemik serbest bırakılırken, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Baba Gemik, "Olaylar sırasında kızımı kurtarmaya çalışıyordum" dedi. Haşim Gemik, yaşanan olaylarla ilgili Savcılığa polisler hakkında suç duyurusunda bulundu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2009 Cuma 17:17:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?