15
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Çam kese ormanları yok ediyor

ÇAM KESESİ ZARARLISI

Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde görevli Yrd.Doç.Dr. Nuray Atsan, ağaçları kurutan 'çam kesesi' zararlısı ile acil bir şekilde mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Atsan, aksi takdirde kente nefes aldıran Kepez'deki çam ağaçlarının kuruyacağını bildirdi.

Kepez Bölgesi'nde bulunan çam ağaçlarının 'çam kesesi' diye tabir edilen ve ağaçları kurutan orman zararlısının istilasına uğradığını belirten Yrd.Doç. Dr. Nuray Atsan, "Kepez'deki ağaçları üç aydır takip ediyorum. Maalesef şu an varyant boyundaki çam ağaçlarının yüzde 90'ı kurumaya yüz tutmuştur. Çok yakında Antalya'ya nefes aldıran bu ağaçlar kesilmek zorunda kalacak" dedi.

Orman Bölge Müdürlügü'nün ilgili birimleriyle yaptığı konuşmada çam kesesiyle mücadeleyle ilgili bir proje hazırlığı yapıldığını öğrendiğini belirten Atsan, şöyle konuştu: "Buradaki köylüler ağaçların alt dallarını keserek çam ağaçlarını korumaya çalışıyor. Ama maalesef bu ağaçların tümüyle kesilmesine engel olmayacaktır."

Çam kesesine acil bir müdahale gerektiğini belirten ve konuyla ilgili imza kampanyası başlattıklarını söyleyen Atsan, "Topladığımız imzaları önümüzdeki hafta Orman Bölge Müdürlüğü'ne teslim edeceğiz. Antalya'nın nefesi olan bu ağaçları kaybetmememiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

ÇAM KESESİ ZARARLISI

Çam uçlarında bulunan çam kese böceğine ait beyaz renkteki keselerin içerisinde yaşarlar. Bu keselerin içinde yaklaşık 250-300 tane tırtıl vardır. Bu tırtırlar geceleri keselerden çıkarak ağaçların sürgünlerini yiyerek beslenir. Tırtıllar ağaçların öz suyunu emerek özellikle genç ağaçları kurutur, dolayısıyla ormana diğer bütün faktörlerden daha fazla zarar verirler.

ÇAM KESESİ ZARARLISI
İHA
Yayın Tarihi : 28 Mart 2010 Pazar 10:33:02
Güncelleme :28 Mart 2010 Pazar 15:10:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?