22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Çamkeseye karşı calosoma böceği

ÇAMKESE BÖCEĞİYLE BİYOLOJİK MÜCADELE

Alanya ilçesinde, Orman İşletme Müdürlüğü, zararlı çamkese böceğinin üremesini engellemek için laboratuvar ortamında çoğaltılan 500 calosoma böceğini Kızılalan bölgesindeki ormanlık alana bıraktı.

Alanya Orman İşletme Müdürlüğü, Gazipaşa Orman İşletme Müdürlüğü'nün Demirliçeşme deposundaki laboratuvarında çoğaltılan calosoma böceklerini doğal ortama bırakarak çam ağaçlarının gelişimine zarar veren çamkese böceği ile biyolojik mücadele başlattı.

Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, çamkese böceklerinin üremesini önleyen calosoma böceğinin doğal ortama bırakılması işlemi hakkında Alanya Orman İşletme Müdürü Vedat Dikici ve Gazipaşa Orman İşletme Şefi İsmail Bebir'den bilgi aldı.

Alanya Orman İşletme Müdürü Vedat Dikici de, çamkese böceklerinin sıcak havalarda çoğaldığını belirterek şöyle konuştu: "Bu yıl kış ayları çok soğuk geçmediği için yaylalardaki karaçam ağaçlarında dahi kesecikler görüldü. Bu kadar hızlı üremenin olduğu dönemde mekanik ve kimyasal mücadeleden vazgeçtik. İlaçlar diğer canlılara da zarar veriyor. Antalya, Manavgat, Gazipaşa ve Kumluca'daki laboratuvarlarda bu yıl 50 bin Calosoma çoğaltıldı. Yaklaşık 78 bin hektar orman alanında ilaçlama ile mücadeleye

ekonomik şartlar el vermez. Şu an 4 bin hektarda mücadele ediyoruz."

Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan da, çamkese böceği ile ilgili toplumda bir kaygı olduğunu belirterek şunları söyledi: "Bu böceğin ormanlarımıza zarar verdiği yönünde bana şikayetler geliyordu. Orman İşletme Müdürlüğü ile yaptığımız değerlendirmede mekanik ve kimyasal mücadelenin zorlukları olduğunu gördük. Doğal yöntemlerle biyolojik mücadele daha doğru."

ÇAMKESE BÖCEĞİYLE BİYOLOJİK MÜCADELE
İHA
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2010 Çarşamba 17:35:04
Güncelleme :14 Nisan 2010 Çarşamba 23:41:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?