21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Carettaların sahili elden gidiyor

Çıralı'da deniz kaplumbağaların yumurtalarını bıraktığı alan yarı yarıya azaldı. Carettaların yuva sayısı da 105'den 70'e düştü

Antalya'nın Kumluca ilçesine bağlı Çıralı (Olimpos) Köyü'nün 3 kilometrelik sahiline yumurta bırakan Caretta Caretta deniz kaplumbağaları, 1.5 kilometresinde yapılaşma ve turizm faaliyeti olan sahilin sadece diğer yarısına yuva yapabiliyor. Sahilde geçen yıl 105 olan yuva sayısı bu yıl 70'e düştü.

İngiliz bilim adamları tarafından iki yıl üst üste dünyanın en güzel sahili seçilen Antalya Çıralı’da Caretta Caretta yuvası her yıl azalıyor. Geçen yıl 105 yuvadan 6 binin üzerinde Caretta yavrusunun denize ulaştığı Çıralı’da yuva sayısı bu yıl 70’e düştü. Çıralı’da yaşayan köylülerin kurduğu ve gönüllü olarak Caretta'larla ilgilendikleri Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi Başkanı Bayram Kütle, Caretta'ların 3 kilometrelik plajın yalnızca 1.5 kilometresini kullanabildiğini söyledi. Kütle, geriye kalan kamp, restoran ve market gibi yapılaşmaların olduğu 1.5 kilometrelik sahil şeridine yuvalamaya alışmış Caretta'ların, geceleri ışık, müzik sesi ve çeşitli gürültüler nedeniyle sahile çıkamadığını belirtti. Sahildeki yapılaşmanın artması halinde bu yılki 70 yuvanın da hayal olacağını kaydeden Bayram Kütle, yetkililerin bu soruna acil olarak çözüm bulmasını istediklerini söyledi.

Radikal
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2008 Cumartesi 10:08:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?