21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Caretta'ya kurşun sıktılar

Antalya'nın Gazipaşa ilçesi Koru Mahallesi sahilinde sabah saatlerinde bir Caretta caretta ölü bulundu.

Amatör balıkçılar tarafından bulunan Caretta caretta'nın ölüm nedeni karaya çıkarıldığında anlaşıldı. Caretta caretta'nın sırtında bir parmak genişliğinde mermi deliği olduğu belirlenirken, tesadüfen olay yerinde bulunan Veteriner Osman Arslan, caretta caretta'nın bir kaç gün önce ölmüş olabileceğini söyledi. Caretta caretta'nın zıpkın veya silahla yaralandığını ve bu nedenle öldüğünü belirten Arslan, "Üç yaşında olduğunu tahmin ediyorum. Büyük ihtimalle silahla ateş açılmış. Eğer zıpkın olsaydı zıpkını çıkartmaları mümkün olmazdı. Boyu bir metre ağırlığı yaklaşık 40 kilo civarında. Caretta caretta cinsi deniz kaplumbağası olan bu türün bugünlerde yumurtlama zamanı. Muhtemelen bu kaplumbağa yumurtlamak için sahile geliyordu" dedi.

Şubat ayında 'Nesli Tükenmekte Olan Türleri Koruyalım' adlı proje ile Comenius Projesi'ne başvuran ve başvurusu Avrupa Birliği Bakanlığı Türk Ulusal Ajansı tarafından kabul edilen İstiklal Şehit Süleyman Gür Orta Okulu'nun öğretmenleri de üzücü hadise nedeniyle Koru sahiline geldi. Proje sorumlusu Hülya Özdemir, Caretta caretta kaplumbağaları korumaya çalıştıklarını belirterek şunları söyledi: "Bu konuyla ilgili devlet desteği aldığımız bir projemiz var. Bulduğumuz deniz kaplumbağası kasti olarak öldürülmüş. Yani bu kaplumbağanın öldürülmesi bir deniz kazası değil. İnsanlar tarafından verilen bir zarar sonucu ölmüş. Gördüğümüz kadarıyla bu kaplumbağa yumurtlama zamanında ve erişkinliğinde olan bir kaplumbağa. Bizim projemizde yapmak istediğimiz bu konuda farkındalık yapmak ve insanlarımızın eğitilmesini sağlamak. Amaçlarımızdan bir tanesi bu tabii ki. Bu kaplumbağanın ölmesi 150 kaplumbağanın dünyaya gelmeyeceği demektir. Özellikle balıkçılarımızdan bu nesli tükenmekte olan kaplumbağaları avlamak yerine görüldüğünde yaşamalarına yardımcı olmalarını bekliyoruz. Çünkü gelecek nesiller bu hayvanlardan haberdar bile olmayabilir. Kendi dünyamızı kendimiz mahvediyoruz. Herkesi bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz."

KURŞUN YARASI

Gazipaşa Belediyesi zabıta ekipleri, olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Milli Parklar Av ve Yaban Hayatını Koruma Şefliği'nden bir personel de olay yerinde inceleme yaptı. Caretta caretta'nın kabuğundaki yaranın kurşun yarası olduğu anlaşıldı. İncelemelerin ardından Caretta caretta sahile gömüldü. 

iha
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2012 Pazartesi 15:42:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?