22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Çevreciler Ankara’ya gidiyor

ANTALYALI ÇEVRECİLER HES İÇİN ANKARA’YA GİDİYOR

Batı Akdeniz’de kurulması planlanan hidroelektrik santrallerinin (HES) zararlarını anlatmak üzere kurulan Antalya Isparta Burdur Dereleri Gönlünce Aksın Çevre Platformu, seslerini duyurabilmek için Ankara’ya gidiyor.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’ı ziyaret eden çevreciler düzenledikleri “Dereler Halkla Ankara’ya Akıyor” kampanyası için destek istedi.

Sivil toplum örgütleri ile HES yapılması düşünülen bölgelerdeki köylülerin oluşturduğu platform adına konuşan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz, Akdeniz Bölgesi’nde 225 HES projesi bulunduğunu, Türkiye çapında ise 5 bin civarında santral kurulmasının gündemde olduğunu illeri sürdü.

HES inşaatlarının doğal değerleri geri dönülmez şekilde tahrip edeceğini iddia eden Hediye Gündüz, “Köylülerin kullandığı suyun özelleştirilmesine karşıyız. Türkiye’nin tüm suları özelleştirilip, şahıslara verilecek. HES’ler yaparak suyu tünellere sokulup, satılacak. Demokratik bulmuyoruz. Hukuka uygun değil. HES’ler yerine, rüzgar ve güneş enerjisinden enerji elde edilmeli. Bu konuda Başkan Akaydın’ın güneş enerji projelerini destekliyoruz” dedi.

İlk ziyaretlerini Başkan Akaydın’a yaptıklarını ifade eden Hediye Gündüz, şunları söyledi: “Doğaseverler olarak bu çok ciddi durumun giderilmesi için projelerin iptal edilmesini ve derelerin özgür bırakılmasını istiyoruz. Toplumun büyük bölümü konuyla ilgili henüz bilgi sahip değil. Amacımız bölgemizin ve ülkemizin en önemli sorunlarından bir tanesi olan HES’lerle ilgili durumu paylaşmak, örgütlülük bilinci gelişmiş kuruluşları bilgilendirmek, bilimsel, hukuksal ve kamuoyu desteği almak. Bunun için ‘Dereler Halkla Ankara’ya Akıyor’ kampanyası çerçevesinde Ankara’ya gideceğiz. Destek isteyerek birlikte mücadele edilmesini talep edeceğiz.”

Toplantıya katılan Korkuteli Sülekler, Finike Gökbük, Akseki Ürünlü, Elmalı Armutlu, Tekke, Manavgat Çaltepe, Değirmenönü köylüleri, köylerinde HES istemediklerini, projelere karşı olduklarını kaydetti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise koruma kullanım dengesinde, kendisinin korumadan yana olduğunu belirterek, “Hidroelektrik santralleri kurulması konusunda hassasiyetlerim var. HES’leri tamamen yok sayamayız. Ancak doğayı tahrip edip, ekolojiye zarar veriyorsa karşıyım. Özel sektöre doğayı tahrip etme pahasına verilmesinin hiçbir kabul edilebilir tarafı yok. Sizinle her zaman birlikte çalışmaya, çalışmalarınıza katkı koymaya hazırım. Kampanyanıza her türlü desteği vermeye hazırım” dedi.

Başkan Akaydın, köylülerin HES konusunda bilinçlenmesi ve örgütlenmesinin de sevindirici olduğunu ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2010 Cuma 16:06:05
Güncelleme :4 Haziran 2010 Cuma 16:16:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?