7
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

ÇGD bir ilki başlattı

ÇGD'den Akşam, Sabah ve İHA İçin Suç Duyurusu... ÇGD Akdeniz Şubesi, Antalya bürolarında tamamen sigortasız ya da 5953 sayılı Basın İş Kanunu dışında sigortalı gazeteci çalıştıran Akşam ve Sabah gazeteleri ile İHA'yı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bölge Müdürlüğü'ne şikayet etti. 

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Şube Başkanı Sefa Seyitoğlu, bir grup dernek üyesiyle birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bölge Müdürlüğü'ne giderek tamamen sigortasız ya da 5953 sayılı Basın İş Kanunu dışında sigortalı çalıştırılan gazetecilerin isimlerini ve çalıştıkları kurumların adreslerini içeren bir dilekçeyle şikayetini iletti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bölge Müdürü Kemal Akdemir ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Antalya İş Teftiş Grup Başkanı Abbas Akgül ile görüşen ÇGD Şube Başkanı Seyitoğlu, Antalya'da faaliyet gösteren üç basın kuruluşunda Basın İş Kanunu'na aykırı olarak çalıştırılan ve son dönemde sayısı artan gazetecilerle ilgili denetim yapılmasını istedi.

Müfettişler denetim yapacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Antalya İş Teftiş Grup Başkanı Akgül, ÇGD'nin Akşam, Sabah gazeteleri ve İhlas Haber Ajansı (İHA) ile ilgili başvurusunu işleme alacaklarını söyledi.

Gazetecilerin sosyal hakları ihlal ediliyor

Ziyaret sonrası bir açıklama yapan ÇGD Şube Başkanı Seyitoğlu, Antalya'da görev yapan gazetecilerin en büyük sorununun sosyal haklarının ihlali olduğunu, ÇGD'nin de bu sorunun çözülmesi için devletin denetim mekanizmalarına baskı yaptığını söyledi.

ÇGD medya kuruluşlarını yakından izlemeye devam edecek

Seyitoğlu, Antalya'daki gazetecilerden bazılarının sigortasız çalıştırıldığını bazılarının ise 5953 sayılı Basın İş Kanunu yerine 4857 sayılı normal İş Kanunu'na göre sigortalandığına dikkat çekerek ÇGD'nin medya kuruluşlarını yakından izlemeyi sürdüreceğini ve işverenlerin çalışanlara yönelik hak ihlallerini ihbar etmeye devam edeceğini söyledi.

Antalya, Türkiye'ye örnek

ÇGD Akdeniz Şubesi, 2002 yılında, Basın İş Kanunu'nun 9. maddesinin meslek örgütlerine tanıdığı hakkı kullanarak, Türkiye'de ilk kez, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişlerinin Antalya'da faaliyet gösteren basın işyerlerinde toplu denetim yapmasını sağlamıştı.

O tarihte Antalya'da görev yapan 180 kadar gazetecinin üçte ikisinin 5953 sayılı Basın İş Kanunu'na aykırı çalıştırıldığını ihbar eden ÇGD'nin talebi üzerine yapılan denetimler sonucu bu oran tersine dönmüştü.

Ulusal gazetelerin bölge bürolarının yanı sıra 20'den fazla yerel gazetenin bulunduğu Antalya'da resmi ilan alan gazetelere asgari kadro şartı koyan Basın İlan Kurumu'nun denetimlerini artırmasıyla yerel gazetelerdeki Basın İş Kanunu'na aykırılıklar minimum düzeye inerken, bazı ulusal gazetelerde sorun devam ediyor.
bianet.org
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2007 Perşembe 18:16:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?