21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

CHP milletvekili Özcan: 'zabıtalara silah verilsin'

CHP Antalya Milletvekili Osman Özcan, İçişleri Bakanı Aksu'nun da bulunduğu TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Alanya'da bir zabıta amirinin öldürüldüğünü hatırlatarak, zabıta memurlarına silah verilmesini istedi.
CHP Antalya Milletvekili Osman Özcan, TBMM Genel Kurulu'nda Belediye Zabıtalarının görev ve yetkileri üzerinde söz aldı. Osman Özcan şöyle konuştu: "Halkın sağlık, esenlik ve huzurunu sağlamak ve korumak belediye zabıtalarının görevidir. Bu görevleri yerine getirmesi için emirler vermek, yasaklar koymak zabıtalarımızın görevleri arasındadır. Belediye zabıtaları 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabidirler ve bu Kanuna göre maaş alırlar, fakat, zabıtalarımız, birçok yerde, aybaşı geldiği halde paralarını alamamaktadır. Bu durum kanunlarımıza aykırıdır. Meclisimize sunulan yasa tasarısında zabıtalara fazla mesai ücreti verilmemektedir. Belediye zabıta ve itfaiye teşkilatında çalışanlara ödenmesi gereken fazla çalışma ücretleriyle ilgili maddedeki 'ödenebilir' ibaresi 'ödenir' şekline çevrilmelidir. Çünkü 'ödenebilir' kelimesi 'ödenmeyebilir' anlamını da taşımaktadır. Zabıtalar görevlerini yaparken çeşitli kesimlerle karşı karşıya kalmakta, saldırılara uğramaktadırlar ve polise gidildiği zaman da, polis karşısında iki eşit vatandaş muamelesi görmektedirler. Mahkemelere intikal ettirilecek işlemlerin, polise gidilmeden, doğrudan doğruya savcılığa intikal ettirilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır diyorum. Turizm bölgelerinde zabıtaların işi çok zordur, başları bilhassa seyyar satıcılarla derttedir. Onun için, zabıtalarımız, oralarda bir iki kişi olarak gezemez, ancak üç veya dört kişi olarak gezerler."
Osman Özcan konuşmasına şöyle devam etti. "Alanya'da geçen yıl, bir zabıta müdürü öldürülmüştü. Alanya'da, geçen yıl, birkaç tane zabıta memuru arkadaşımız bıçaklanmıştır, evlerinde ailesi, çocukları da tedirgindir. Bunları neden anlatıyorum biliyor musunuz? Sayın İçişleri Bakanım da burada. Türkiye'de, silah ruhsatı olan kaç kişinin olduğu bellidir, ruhsatsız silahı olan kaç kişinin olduğu ise belli değildir. Türkiye'deki insanlarımızın büyük çoğunluğunun silahı vardır, nedense, zabıtaların silahı yoktur. Bunu anlamakta zorlanıyorum. Herkesin silahı var, zabıtanın yok. Zabıta, silah alınca adam öldürecek değil, caydırıcılık görevi yapacaktır. Ayrıca, kendisine güven gelecektir. Ben, Sayın İçişleri Bakanımızdan, bununla ilgili bir yasa teklifiyle, zabıtalarımızın bu isteklerinin yerine getirilmesini diliyorum."
Özcan, zabıta mesaisinin altı ayda bir belirlenmesi gerektiğini de belirterek, "Türkiye'deki zabıtalarımızın hepsinin aynı tip elbise giymesini, aynı zamanda, onlara senede 2 takım elbise verilmesini istiyorum. Benim bu konuştuklarım, zabıtalarımızın bana gönderdiği isteklerdir; bunları yüce heyetinize saygılarla sunuyorum" dedi.
iha-antalya
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2004 Cumartesi 10:30:45
Güncelleme :30 Ağustos 2004 Pazartesi 13:28:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
tuna akbaş IP: 95.14.36.xxx Tarih : 14.08.2012 00:29:58

sayın vekilim sonuç ne oldu peki.