22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Çiçek festivali başlıyor

ÇİÇEK FESTİVALİ BAŞLIYOR

Antalya'da, bu yıl altıncısı düzenlenecek Çiçek Festivali, 29 Mayıs'ta yapılacak.

Bir milyon üzerinde çiçeğin kullanılacağı festivalde halka 300 bin üzerinde çiçek dağıtılacak. Çocuk ve çiçek temasının işleneceği festivalde, çiçek giydirilen araçlar kortej geçişi yapacak, çocuklar folklor gösterisi sunacak, çeşitli şovlar yapılacak.

Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır ile Antalya Kesme Çiçek İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Talya Otel'de bu yıl yapılacak Çiçek Festivali ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Çiçek Festivali Tertip Komitesi'nde yer alan Büyükşehir Belediyesi adına genel sekreter yardımcısı Cemal Öcal, Kepez Belediyesi'nden Mühittin Durmuş, Kültür ve Turizm İl Müdür Yardımcısı İlknur Köker, Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Sezai

İrtem, ATSO'dan Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Çelik, Meclis Üyesi Haluk Oğuzer, Antalya Çiçekçiler Odası Başkanı Alim Uysal, Süs Bitkileri İhracatçıları Derneği Başkanı Hasan Şirin katıldı.

ATB Başkanı Ali Çandır, çiçeğin barış, sevgi ve dostluğun simgesi olduğunu belirterek, ''Bu yıl festivalin 6'ncısına merhaba demek çok güzel. Festivale tüm katkı koyan kurum ve kuruluşlara teşekkür ederim'' dedi. Çiçek üreticisi ve ihracatçısının zor bir dönemden geçtiğini belirten Çandır, şöyle konuştu: ''Düşük kur, yüksek maliyetle çiçek üreten ve ihracat yapmaya çalışanlara teşekkür ediyorum. Bu moral bozukluğuna rağmen festivali inatla ve ısrarla sürdürüyorlar. Bu çabalarından dolayı onlara ayrıca

teşekkür ediyorum.''

2016 yılında Expo'nun Antalya'da yapılacak olmasının Çiçek Festivali'ne ayrı bir anlam ve renk kazandıracağını anlatan Ali Çandır, şunları söyledi: ''Ben umut ediyorum ki bugüne kadar başaramadığımız kurumsal kimliğimizi bu festivalimizden sonra hep birlikte başaracağız. Bu festivali ulusal ve uluslararası düzeye taşıyacağımıza inanıyorum. Bu kentte bu potansiyel var. Önümüzdeki yıllarda festival karnaval havasında sürecek. Festivali ziyaret etmek için gerek yurt içinden gerek yurt dışından konuklarımız

gelecektir. Çiçek Festivali uluslararası boyuta ulaşacaktır. Expo ile bunun en önemli adımı atılacak. Binlerce kişi Expo çerçevesinde yapılacak bu festivale gelecektir.'' Ali Çandır, festivalden sonra halkın evine haftada en az bir kere çiçek almasını sağlamayı amaçladıklarını anlattı.

Antalya Kesme Çiçek İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, bu yıl 6'ncısı yapılacak festivali uluslararası boyuta taşımayı düşünürken, 2016 yılında Antalya'da yapılan Expo'nun bu çerçevede iyi bir fırsat olacağını söyledi. Expo çerçevesinde 20 bin etkinliğin yapılması gerektiğine dikkat çeken Bağdatlıoğlu, bu etkinlikler kapsamında çiçek festivalinin de iyi bir kazanım olacağını vurguladı. Bağdatlıoğlu, ''2016'da yapılacak Expo ile Çiçek Festivali uluslararası bir boyuta ulaşacak. Antalya ve

Türkiye'ye yakışır bir festival olacak'' diye konuştu. Osman Bağdatlıoğlu, festivalde 1 milyon üzerinde çiçeğin kullanılacağını, araçların çiçekle giydirileceğini, 300 bin üzerinde de çiçeğin halka dağıtılacağını belirterek, ''Bu yıl çiçeği fırlatarak dağıtmayacağız, elden dağıtacağız'' dedi.

Bağdatlıoğlu, Türkiye'de çiçeğe yapılan harcamanın eskiden 1 dolar olduğunu, bunun şimdi 3 dolara çıktığını belirterek, 2016 yılında bunu en az 13 dolara çıkarmayı amaçladıklarını söyledi. Bağdatlıoğlu, İsviçre'de çiçek harcamasının kişi başına 90 dolar olduğuna dikkat çekti.

Toplantıya katılan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Cemal Öcal, Çiçek Festivali'nin her geçen gün büyüdüğünü belirterek ''2016'da düzenlenecek Expo ile bu festival zirve yapacak'' dedi. Işıklar Caddesi'nde yapılan düzenlemelerin henüz tamamlanmadığına dikkat çeken Cemal Öcal, önümüzdeki dönemde bölgede balkon düzenlemesi yarışması yapılabileceğini bu yolla çiçeğin halka sevdirilebileceğini söyledi. Öcal, ''Balkon düzenlemesi yarışması festival içerisinde düzenlenebilir'' dedi.

Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin, kesme çiçek sektörünün her yıl sezon sonunda finali festivalle yaptığını belirterek, festivalin Expo ile birleşip farklı bir vizyon kazanacağına inandığını söyledi. Kültür ve Turizm İl Müdür Yardımcısı İlknur Köker, böyle bir festivalin uluslararası boyuta taşınması gerektiğini belirterek, festivali seyahat acentalarının, rehberler odasının, tur operatörlerinin ve turizm firmalarının destek vereceğine inandığını söyledi.

Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Sezai İrtem, festivale destek olmaya devam edeceklerini söyledi.

Süs Bitkileri İhracatçıları Derneği Başkanı Hasan Şirin, Türkiye'de çiçek ve süs bitkileri tüketiminin diğer ülkelere oranla az olduğuna dikkat çekerken, festivalin çiçeği sevdirmeye yardımcı olacağına inandığını söyledi.

Toplantıya Kepez Belediyesi'ni temsilen katılan Muhittin Durmuş da, belediye olarak festivale büyük destek verdiklerini ve desteklerinin süreceğini bildirdi. Çiçekçiler Odası Başkanı Alim Uysal da, festivalin kurumsallaştırılması gerektiğini anlattı.

ATSO Yönetim Kurulu üyesi Kenan Çelik ile Meclis Üyesi Haluk Oğuzer, Çiçek Festivali'nin Antalya ve Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacağını söylediler. Toplantıya katılanlar daha sonra hatıra fotoğrafı çektirdi. 29 Mayıs günü yapılacak Çiçek Festivalinde ilköğretim okulu öğrencileri, çiçek seralarında çalışan işçiler, protokol ve halk kortej yürüyüşüne katılacak. Çiçeklerle giydirilmiş araçların da korteje katılacağı festivalde, öğrenciler folklor gösterisi sunacak. Kortej, eski öğretmenevi önünü

takiben Cumhuriyet meydanına kadar sürecek. Cumhuriyet meydanında çiçek dizayn şov yapılacak, çiçek ve çocuk temalı Expo 2016 şov yapılacak, burada da öğrenciler folklor ve dans gösterisi sunacak. Konuşmaların ardından plaket takdimi yapılacak.

ÇİÇEK FESTİVALİ BAŞLIYOR
ÇİÇEK FESTİVALİ BAŞLIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2010 Perşembe 14:55:02
Güncelleme :27 Mayıs 2010 Perşembe 15:20:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?