8
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Çiçek gibi fuarı 3500 kişi gezdi

Açılışını Tarım Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in yaptığı Growtech Eurasia 2007-7. Uluslararası Sera Tarım Ekipmanları ve Çiçekçilik Fuarı'nı, ikinci günde 3 bin 500 kişi ziyaret etti.

NTSR Fuarcılık tarafından düzenlenen Türkiye'nin en verimli ve uluslararası nitelikteki tek tarım fuarı "Growtech Eurasia", 6 Aralık'ta Antalya Expo Center'da açıldı. 112 yabancı ve 241 ulusal firmanın profesyonellerle buluştuğu fuar, Avrasya bölgesinin en önemli tarım fuarı olarak anılıyor. Katılımcıların yüzde 25'ini yabancı firmaların oluşturduğu Growtech Eurasia, 9 Aralık tarihine kadar devam edecek.

Birbirinden ilginç ürünlerin sergilendiği fuarda, en çok ilgi çeken ürünlerden biri patlıcan ağacı oldu. Tera Arc firması tarafından 10 yıldır yapılan araştırmalar ve denemeler sonucu aşılanan hibrit patlıcan çeşitlerinin üstün özelliklerini ön plana çıkaran patlıcan ağacı hormon uygulamasına son verirken, düşük sıcaklıklarda dahi bol ve kaliteli ürün vermeye devam ediyor. Dikim firesinin de önüne geçilmesi amaçlanan üründe birinci yıl ağaç başına yüzde 25 verim ve kalite artışı, üçüncü yıl sonunda ise ağaç başına yüzde 30 ila yüzde 40 verim kalite artışı görülüyor.

Fuarda yer alan Netafilm tarafından geliştirilen damla sulama boruları ve geniş çaplı rulo olarak kullanılabilen ana borular da, sürtünme kaybını minimuma indirip, enerjisiz veya salma sulamalarda kullanılan aynı enerjiyle damla sulama sistemini çalıştırıyor. Sistem yüzde 30 verim artışı, yüzde 40 su ve gübre tasarrufu sağlıyor.

Bu arada, dünya tarım sektörünü uluslararası bir platformda buluşturarak yeni ticari ilişkilere ve iş imkanları oluşturulmasına zemin oluşturan Growtech Eurasia Fuarı, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenecek seminer programlarına ev sahipliği yapıyor. Yurtdışından konuşmacıların da katıldığı seminer ve konferanslarda sebze-meyve yetiştiriciliğinin yanı sıra tarım sigortaları ve AB tarım müzakereleri üzerine konular tartışılıyor.
Growtech Eurasia Fuarı'nın ikinci gününde Jose Antonio Garcia tarafından "İspanya: Yeni Teknolojiler Sayesinde Meyve-Sebze Sektöründe Avrupa Lideri" konulu sunum yapıldı. Daha sonra Prof. Dr. Benian Eser, Prof. Dr. Hikmet Saygılı, Prof. Dr. Nazimi Açıkgöz, Doç. Dr. Hülya İlbi, Doç. Dr. Necip Tosun, Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Türküsay'ın konuşmacı olarak katıldığı "Tohumda Kalite ve Tohumculukta Yeni Fırsatlar" paneli düzenlendi.
13 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilen Growtech Eurasia'yı yurtiçi ve yurtdışından yaklaşık 35 bin profesyonelin ziyaret etmesi bekleniyor.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2007 Cumartesi 17:23:32
Güncelleme :8 Aralık 2007 Cumartesi 17:26:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?