16
Mayıs
2024
Perşembe
ANTALYA

Çiftçilere AB destekli eğitim

TAGEM PROJE TOPLANTISI ATB’DA YAPILDI

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, adaçayı, kekik ve defnenin hasadı yapılırken verim kaybının önlenmesini içeren projeye tam destek verdi.

Antalya Ticaret Borsası toplantı salonunda düzenlenen TAGEM Proje Toplantısı’na Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Suat Yılmaz, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ile akademisyenler katıldı. Toplantıda sunum yapan Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kuruüzüm, TAGEM sponsorluğunda yürütülen ‘Defne, kekik ve adaçayının hasat ve hasat sonrası işlemlerde verim kaybını azaltma projesi’ hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Orhan Kuruüzüm, proje çerçevesinde Gazipaşa, Alanya, Manavgat’ta çiftçi eğitimlerine başladıklarını kaydetti. Sözkonusu ürünlerin hasadı yapılırken verim kaybına uğratıldığını vurgulayan Kuruüzüm, ‘’Kekik, adaçayı ve defnenin hasadının doğru şekilde yapılması için çiftçi ailelerin eğitimine başlayacağız. Eğitimler nisan ayında başlayacak. İlk etapta Alanya’da 5 çiftçi aile 30 saat süren eğitimden geçirilecek. Toplamda ise 20 köyde yaşayan ve bu bitkilerin hasadını yapan aileleri eğitimden geçireceğiz” diye konuştu.

TIBBİ AROMATİK BİTKİLER ARAŞTIRMA MERKEZİ

Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak ise bölgede tıbbi aromatik bitkiler araştırma merkezi açılacağı müjdesini verdi. Burak, bu çerçevede laboratuvar ve sera bahçelerinin kurulacağını belirterek, “Ciddi bir firma bölgede tesis kurarak bu bitkilerin ihracatını yapacak. Bu ürünlerin hepsinin katma değeri katlanarak artacak. Siz bunun alt yapısını hazırlıyorsunuz, çiftçileri bilinçlendiriyorsunuz. Tıbbi aromatik bitkilerin geleceği çok parlak. Sizi bu çalışmandan dolayı kutluyorum” diye konuştu.

DOĞRU HASAD YAPILMASININ ÖNEMİ

Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve BAGEV Başkanı Ali Çandır da tıbbi aromatik bitkilerin son dönemde rağbet gördüğünü belirterek, bunların doğru hasadının yapılmasının önemini vurguladı. Çandır, defne, kekik ve adaçayının hasat ve hasat sonrası işlemlerde verim kaybının azaltılması gerektiğini belirterek, “Projeyle orman vasfını yitirmiş yerlerde iş ihtiyacı olan insanların kapama bahçelerde dikim yaparak onların bu ürünleri yetiştirmesi ve gelir elde etmesini arzu ediyoruz” diye konuştu. Çandır, yürütülen projelerde özel sektör ayağının önemini vurguladı.

3 BİN 900 ENDEMİK BİTKİ TÜRÜ VAR

Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin, Antalya’nın 2016 yılında Expo’ya ev sahipliği yapacağını belirterek, “Türkiye genelinde 3 bin 900 endemik bitki türü var. Bunun 600’e yakını Toroslar’da yetişiyor. Expo’ya hazırlanırken endemik türlerin tespit edilmesi, Latince isimler ve yaşadığı ortamlar belirtilerek katalog haline getirilebilirsek mükemmel olur. Böyle bir kaynağa ihtiyacımız var. Endemik türlerimizi Expo’da tanıtalım” diye konuştu.

TAGEM PROJE TOPLANTISI ATB’DA YAPILDI
İHA
Yayın Tarihi : 22 Mart 2010 Pazartesi 18:07:03
Güncelleme :22 Mart 2010 Pazartesi 18:40:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?