22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Çiftçinin umudu erkenci incir

ÇİFTÇİNİN UMUDU ERKENCİ İNCİR

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü tarafından Türkiye'de ilk defa Mayıs ayında hasada hazır hale getirilen incir geliştirildi. Normalde Haziran sonu Ağustos ayı ortasında olgunlaşan incirin iki ay önce pazara sunulacak olması Antalyalı çiftçinin yeni umudu oldu.

MAYIS AYINDA İNCİR

Haziran sonu ve Ağustos ayı ortasındaki dönemde olgunlaşan ve pazara sunulan incire alternatif Mayıs ayında hasat edilen erkenci incir geldi. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün (BATEM) 2006 yılında deneme amacıyla 5 dönüm alan üzerinde diktiği 200 incir ağacı 28 Mayıs'da hasat edildi. Bu durumun Türkiye'de ilk olduğunu anlatan BATEM Müdürü Suat Yılmaz, "Mayıs ve Haziran ayları Avrupa'ya Güney Amerika'dan gelen incirlerin bittiği ve yaz dönemi incirlerinin henüz piyasaya çıkmadığı dönemdir. Bu

dönemde pazara taze incir sunabilmek için erkenci çeşitlere yönelmek gerekir. Biz de bu durumdan yola çıkarak erkenci incir yetiştirmeye başladık ve ilk hasadı 28 Mayıs'ta yaptık. Bu Türkiye'de bir ilktir" dedi.

KİLOSU 10 LİRAYA SATILACAK

İncirin kilosunun normal şartlarda iki lira olduğunu ama Mayıs ayında incir bulunmadığından bu dönemde kilosunun 10 liradan satılabildiğini anlatan Yılmaz, çiftçinin erkenci çeşitlere yönelmesi gerektiğini söyledi. İncirin kurağa, tuza ve kirece dayanıklı olmasından dolayı Akdeniz bölgesinde yetiştirilmesinin önerildiğini açıklayan Yılmaz, şöyle konuştu: "Biz BATEM olarak 'Beyaz Çiçek', "Siyah Çiçek", "Banana", "Noire de Cromb", "Nazareth" gibi erkenci çeşitlerin performanslarını gözlemledik. Elde edilen

sonuçlara göre Nazareth çeşidinin Türkiye'de en erken olgunlaşan çeşit olarak görüldüğünü tespit ettik."

Şu an çiftçiye fidan satışı yapmadıklarını da açıklayan Suat Yılmaz, fidede deneme aşamasında olduklarını bu nedenle de 2 yıl sonra fide satmaya başlayacaklarını söyledi.

AĞAÇ BAŞINA 20 KİLO MEYVE ALINIYOR

Yılmaz, inciri çiftçinin geniş aralıklarla ektiğini belirterek çiftçiye inciri sık aralıklarla dikme önerisinde bulundu. Normal şartlarda bir dönüme 20 incir ağacı dikildiğini anlatan Yılmaz, şunları söyledi: "Biz dönüme 40 incir ağacı dikilmesini öneriyoruz. İleride eğer bu sıklık bir sorun yaratırsa aradan bir dizi alınır. Ağaç başına ortalama 20 kilo meyve alınıyor. Bu sıklıkta iyi bir oranda meyve alımı sağlanabilir."

İNCİR LİF DEPOSU

İncirin besin içeriği açısından da inanılmaz bir gıda olduğunu anlatan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "İncir meyveler içerisinde en yüksek lif oranına sahip olması yönünde oldukça sağlıklı bir meyvedir. 100 gram incirde günlük potasyum ihtiyacının yüzde 17'si, kalsiyum ve demir ihtiyacının yüzde 15'i karşılanabilmektedir. Bağırsaklarında problem yaşayan insanların da incir tüketmesi tavsiye edilmektedir."

TIBBİ BİTKİLER ARAŞTIRMA MERKEZİ

Öte yandan Suat Yılmaz, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Merkezi'nin açılışını gerçekleştireceklerini söyledi. Yaklaşık 2.2 milyon TL harcayarak merkezi kurduklarını belirten Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu merkez Türkiye'deki endemik olarak yetişen bu bitkilerin kültüre alınması, yetiştirme tekniklerinin geliştirilmesi, farklı ürünlere işlenmesi ile fiziksel ve kimsayal analizlerin yapılması, elde edilen bilimsel verilerin değerlendirilerek ilgili sektörün hizmetine sunulmasını sağlayacaktır.

Merkez içerisinde binden fazla tıbbi ve aromatik bitkinin yer alacağı 26 dekarlık koleksiyon bahçesi oluşturuyoruz. Şu an 300 civarında tıbbi bitki dikildi."

ÇİFTÇİNİN UMUDU ERKENCİ İNCİR
ÇİFTÇİNİN UMUDU ERKENCİ İNCİR
İHA
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2010 Perşembe 12:25:04
Güncelleme :10 Haziran 2010 Perşembe 12:41:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?