21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Çocuklarına ikinci kez hayat verdiler

Antalya'da böbrek yetmezliği çeken 2 kardeş, anne ve babalarından aynı anda nakil edilen böbrek ile hayata yeniden 'merhaba' dedi.

Burdur'da çiftçilik yapan Bahattin-Ümmühan Bedir çiftinin şu an 21 yaşında olan Seda ve 19 yaşındaki Adil Bedir isimli iki çocuklarının böbreklerinin doğuştan normalden çok küçük olduğu belirlendi.

Burdur'dan Antalya'ya gelen 2 kardeş 4 ay önce böbrek yetmezliği çekmeye başlayarak diyalize girdi. Akdeniz Üniversitesi'nde tedavi olmaya başlayan kardeşlerin yeniden hayata dönmesi için böbrek arandı. Bu sırada anne ve babadan alınan kan ve doku örneklerinin yapılan test sonucunda 2 kardeşe tuttuğu belirlendi.

ANNE KIZINA BABA OĞLUNA HAYAT VERDİ

Testlerin olumlu çıkmasının ardından anne Ümmühan Bedir kızı Seda'ya, baba Bahattin Bedir de oğlu Adil'e yeniden hayat vermek için aynı anda ameliyata girdi. Birbirlerini öperek Doç.Dr. Ali Han Gürkan yönetiminde yapılan ameliyata giren anne ve baba çocuklarına ikinci defa hayat verdikleri için çok mutlu olduklarını söyledi. Başarılı geçen ameliyatın ardından hastanede de anne ve babalarıyla aynı odaya yatırılan kardeşler, "Anne ve babamız bize ikinci defa hayat verdi. Onlara çok teşekkür ediyoruz. Buradan çıktıktan sonra eğitimimize devam edeceğiz" dediler.

Çocuklarına aynı anda yeniden can vermenin mutluluğunu yaşayan anne ve baba ise, "Onlar bizim herşeyimiz. Çocuklarımız hastayken biz sağlıklı gezemezdik. Böbreklerimizi hiç çekinmeden çocuklarımıza verdik. Çok mutluyuz" diye konuştular.

70 MİLYON KİŞİDEN 300 KİŞİ ORGANLARINI BAĞIŞLADI

Ameliyatı gerçekleştiren Doç.Dr. Alihan Gürkan ise, bu tür nakillerin kadavradan yapılmasını istediklerini belirterek şöyle konuştu: "Ancak canlıdan nakil yapmak zorunda kalıyoruz. Bir aileden 2 çocuğun böbrek yetmezliği çekmesi çok ilginç. Anne bir çocuğa baba diğer çocuğa hayat verdi. Tabii ki bu tür ameliyatların başarılı bitmesi çok güzel. Bu ailenin maddi yetersizliği vardı. Bize geldiklerinde ekonomik anlamda çok umutsuzlardı ve ameliyat olamayacaklarını düşünüyorlardı. Ancak sosyal güvenliği olan herkes Akdeniz Üniversitesi'nde böbrek nakli olabilir. Biz bunu garanti ediyoruz."

Ülkemizde maddi sıkıntısı olan bütün hastalara yardımcı olduklarını anlatan Dr. Gürkan, sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye'de organ bağışı oranı çok az. Türkiye'de 2007 yılında 70 milyon kişiden 300 kişi organ bağışı yaptı. Bizim senede 5 bin böbreğe ihtiyacımız var. En az 3 bin kişinin organ bağışı yapması gerekiyor. Türk halkında bu potansiyel var. Türkiye'de bildirilen beyin ölümü sayısı bağış yapandan çok fazla. Türkiye'de milyonda 2-3 kişi bağış yaparken dünyada bu rakam 120'ye kadar çıkmaktadır. Bu konuda daha duyarlı olmalıyız."

 

.
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2008 Perşembe 11:27:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?