21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Çocuklarına şifa oldular

Antalya Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Ünitesinde böbrek hastası 3 çocuk, baba ve anneden alınan böbreklerle hayat buldu.

Ankara, Kayseri ve Mersin'de böbrek rahatsızlığı sebebiyle yıllardır diyalize giren Emre Kayabaşı (16) , Efe Cankurtaran (13) ve Abdullah Ağca (14), yapılan böbrek nakli operasyonu ile sağlıklarına kavuşturuldu.

Yetişkin hastalara oranla çocuk nakillerinin çok daha sorunlu ve zahmetli olmasına rağmen Akdeniz Üniversitesi'nde iki günde yapılan 3 nakil, böbrek hastası çocuklar için umut oldu.

Çocuk Nefrolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Sema Akman ve Organ Nakli Merkezi uzmanlarında Doç. Dr. Alihan Gürkan'ın ekip çalışması ile gerçekleştirdiği operasyonlarda baba Fatih Kayabaşı oğlu Emre'ye, baba Ayhan Ağca oğlu Abdullah'a ve anne Ebru Cankurtaran oğlu Efe'ye böbreklerini vererek çocuklarına hayat verdiler.

Akdeniz Üniversitesi Organ nakli Merkezi'nde gerçekleştirilen ilk operasyonda Mersin Anamur Hocalar Camii İmamı Fatih Kayabaşı böbreğini oğluna verdi. 14 yaşındaki oğlunun 3 yıldır kronik böbrek hastası olduğunu söyleyen din görevlisi baba, "Oğlumun yeniden sağlığına kavuşması bizi çok mutlu etti. Herkesi organ bağışı konusunda duyarlı olmaya çağırıyorum" dedi.

İkinci operasyonda ise Kayseri'nin develi ilçesine bağlı Yazıbaşı köyünde çiftçilik yapan Ayhan Ağca'nın böbreği oğlu Abdullah'a nakledildi. Organ Nakli Merkezi'nde yapılan üçüncü ameliyatta ise devlet memuru anne Ebru Cankurtaran 13 yıldır böbrek hastası olan oğluna böbreğini verdi. Efe Cankurtaran, annesinden aldığı böbrekle yeniden sağlığına kavuştu.

Akdeniz Üniversitesi Çocuk Nefroloji Bölümü Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sema Akman, geçtiğimiz yıl Akdeniz Üniversitesi bünyesinde 12 çocuk hastaya böbrek nakli yapıldığını hatırlatarak, "Akdeniz Üniversitesi artık organ nakli konusunda bir marka oldu. Türkiye'de en fazla organ nakli yapılan merkezlerden birisi. Bu bir ekip işi. Hastaların nakil öncesi ve sonrası takibi tarafımızca yapılmaktadır. Organ nakli merkezi ile çok uyumlu bir çalışma içerisindeyiz. İki gün içerisinde 3 nakil çok az rastlanılabilecek bir durum. Çünkü çocuk nakilleri yetişkinlere göre çok daha zor ve özveri isteyen bir durum. Türkiye'de hala 40 bin yetişkin ve 400 çocuk böbrek hastası nakil için bekliyor. Diyaliz çok masraflı ve hastalar açısından zorlu bir uygulama. Biz bütün hastaların yaşamlarını kolaylaştırmak ve sağlık konforlarını artırmak için gerekli özveriyi göstermeye hazırız" diye konuştu.

 

.
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2008 Cuma 14:19:41
Güncelleme :23 Mayıs 2008 Cuma 14:26:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?