21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Çocuktan mal alan turiste ceza

Antalya'nın Alanya İlce Belediye Meclisi, aldığı yeni kararla küçük yaştaki çocuklardan alışveriş yapan yerli yabancı vatandaşa 500 YTL para cezası kesecek. Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, İtalya'dan örnek aldıklarını söyleyerek, "Alınan kararla ilgili gerekli bilgiyi tur operatörlerine bildireceğiz" dedi. 

Alanya Belediyesi Bütçe Komisyonu, şehir merkezinde boncukçu ve çiçekçi çocukların önüne geçmesi amacıyla yeni bir karar aldı. Alınan karar gereği, artık küçük yaştaki çocuklardan ve ruhsatsız olarak ticari faaliyette bulunan işyerlerinden alışveriş yapan vatandaşlara 500 YTL para cezası öngörülüyor. 

Bazı kesimlerin itirazına rağmen Alanya Belediyesi Bütçe Komisyonu tarafından alınan karar bugün Alanya Belediye Meclisi'nde gündeme getirildi. Bütçe Komisyonu'nun Belediye Meclisine sunulan raporda boncukçu olarak tabir edilen küçük yaşta çocuklardan ve belediyece izin verilmeyen seyyarlardan alışveriş yapanlara ve buralarda satış yapanlara 500 YTL para cezası verilmesi oldu. Oylamala geçilmeden önce Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, meclis üyelerine yönelik kısa bir açıklama yaptı ve İtalya'dan örnek alınarak kararın hazırlandığını, ayrıca tur operatörleri ve tur rehberlerine konu hakkında bilgi vererek, turistlerin bu konuda uyarılmalarını isteyeceklerini ifade etti. DYP'li Meclis üyesi Mehmet Tüzün, paranın tahsisi konusunda sıkıntı yaşanacağına dikkat çekti. Yapılan oylama sonunda karar oy birliğiyle kabul edildi. Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, kararın Belediye Yasası'nın ilgili maddesi uyarınca alındığını belirterek, "Bunun yeni yasada yeri vardır ve uygulayacağız" diye konuştu. 

Cezanın kapsamının, yerliye ya da yabancıya yönelik olarak belirlenemeyeceğini ve ilçe sınırları içinde işlenecek her türlü suçun ilçedeki yasalar çerçevesinde cezalandırılacağını belirten Sipahioğlu, şunları söyledi: 

"Sokak çocukları ve seyyar satıcılar turizmin en önemli sorunlarından biridir. Küçük çocukların sokaklarda çalıştırılarak aileleri tarafından kullanılmasını önlemek, ayrıca seyyar satıcılık yaparak haksız kazanca engel olmak ve tüketiciyi korumak amacıyla aldığımız bu karara uymayan yabancılar da aynı madde uyarınca cezalandırılır. Bunu zaten engelleyemeyiz." 

Kararın tur operatörlerine, otellere ve ilgili yerlere bildireceklerini söyleyen Sipahioğlu, "İlçenin muhtelif yerleriyle otellere ve acentelerin taşıma araçlarına uygun bir dille yazacağız. Yazacağımız yazılarda, çocukların aileleri tarafından para kazanmak için kullanılarak sokağa itildiğine, alışveriş yapmaları halinde onlara kötülük etmiş olacaklarına ve çocukları sokaktan kurtarmak amacıyla bu kararın alındığına dikkati çekeceğiz" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2006 Salı 23:48:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kemal bitlisli IP: 85.96.77.xxx Tarih : 4.10.2006 15:40:05
gerçektende çok komik bir yönetim biçimimiz olduğuna inanıyorum sayın başkanım ve meclis üyeleri neden satın alana ceza kesmek yerine o maaş verdiğniz zabıta ekipleri ve emniyetinde desteğini alarak bir huzur operasyonu yapı satıları toplamıyorsunuz. Ha belediye bütçesi açık veriyor onu kapatıyoruz vatandaşım diyorsanız boynumuz kıldan ince saygılar efendim