15
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

‘Coğrafi işaret’ taklitten koruyor

‘COĞRAFİ İŞARET’ ÜRÜNÜ TAKLİTTEN KORUYOR

ANFAŞ Expo Center’de bu yıl birincisi düzenlenen ‘Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) kapsamında ‘Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler’ konulu seminer düzenlendi. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu’nun yaptığı seminerde coğrafi işaretle ilgili uygulamaların hızla geliştiğine dikkat çekildi.

COĞRAFİ İŞARET AİT OLDUĞU YÖREYİ GÖSTERİYOR

Türk Patent Enstitüsü Marka Uzmanı Serap Tepe, coğrafi işaret almış ürünlerin avantajlarını anlattı. Coğrafi işaretin ürünü taklitten korunduğunu belirten Tepe, ürünün ait olduğu coğrafyanın tanıtımını yaptığını da söyledi. Tepe, Hereke halısını örnek vererek, “Eğer böyle bir halı tescillenmeseydi o bölgenin adı bu şekilde duyulmayacaktı” dedi.

GARANTİLİ ÜRÜN

Coğrafi işaretli ürünlerin çevreyi ve bio çeşitliliği korunduğuna dikkat çeken Tepe, coğrafi işaretli ürünlerin garantili ürün diye almak isteyen bir tüketici grubu olduğunu da sözlerine ekledi. Tepe, Fransa’nın coğrafi işaretli ürünlerden 18 milyar Euro, İtalya’nın ise 5 milyar Euro gelir elde ettiğine dikkat çekti.

TARIM İHRACATINDAKİ PAYI

İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi Uzmanı Dr. Çiğdem Civaner ise geleneksel ürünlerin tarım ihracatındaki payının yüzde 21 olduğunu söyledi. Dr. Civaner, tarım ürünlerinin ihracattan aldığı payın yüzde 10.5 olduğunu belirterek, tarımsal ürünlerin ihracatından 10.7 milyar dolar gelir elde edildiğini bildirdi.

‘COĞRAFİ İŞARET’ ÜRÜNÜ TAKLİTTEN KORUYOR
İHA
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2010 Cuma 10:44:00
Güncelleme :30 Nisan 2010 Cuma 16:21:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?