1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Çözüme Doğru II semineri

Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirdiği 'Futbolda Şiddet ve Düzensizliği Önleme Platformu Çözüme Doğru II' semineri bugün yapılan sunumlar ve basın toplantısının ardından sona erdi.

Antalya WOW Kremlin Palace Hotel'de 3-4 Ocak tarihleri arasında düzenlenen seminerin ikinci gününde ilk olarak Prof Dr. Seyhan Hasırcı, 'Taraftar projeleri ve uluslararası yaklaşım' başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Konuşmasında TFF'nin 2008 Avrupa Şampiyonası'nda başlattığı taraftar projesi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Hasırcı, Türk seyircilerin turnuva sırasında karşılaşabilmesi olası problemlere çözüm üretilebilmesi ve maçlar sırasında yaşanması muhtemel fair-play dışı olaylardan uzak kalınabilmesi için hazırlanan ve uygulamaya geçirilen 'TFF Taraftar Koordinasyon Merkezi' ile turnuva sırasında hiçbir sorun yaşanmadığını vurguladı.

Seminerde ayrıca Prof. Dr. Artun Ünsal, 'Geleceğin taraftarlarının sosyalleştirilmesi', TSYD Başkan Vekili Faik Gürses de 'Sporda şiddete ülkemizdeki spor medyasının bakış açısı' başlıklı sunumlar yaptı.

Seminerin sonunda TFF ve EGM yetkililerince seminer sonu alınan kararlar kamuoyuyla paylaşıldı. Seminerin kapanış töreninde konuşan TFF Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Egemenoğlu ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Güvenlik Daire Başkanı İsmail Çalışkan, seminerin sonuç bildirisini katılımcılarla paylaştı. EGM Güvenlik Daire Başkanı İsmail Çalışkan, karşılıklı olarak değerlendirmelerde bulunduklarını ve uygulamalar hakkındaki görüşleri paylaştıklarını söyledi. Çalışkan, statlardaki özel güvenlik görevlilerin sayısının artırılması gerektiğine vurgu yaptı.

TFF Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Egemenoğlu ise, amaçlarının futboldaki şiddet olaylarını silmek olduğunu belirterek, "Şiddete kırmızı kart göstermeye kararlı olduğumuzu gösteren bu platform, futbolun, genciyle-yaşlısıyla, kadınıyla-erkeğiyle herkesin izleyebileceği bir spor olması için her türlü şeyi yapmaya kararlı olduğumuzun göstergesidir. Futbolu menfaat gruplarından kurtaracağız. Spordan, özellikle futboldan şiddetin kökünü kazıyacağız. Alınan kararları arşive kaldırma zamanı bitmiştir" dedi.

3-4 Ocak tarihleri arasında yapılan ve 2 gün süren seminerin sonuç bildirisi şöyle:
1) Futbolda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine ilişkin Türkiye Futbol Federasyonu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve kulüpler arasındaki mevcut işbirliği devam ettirilmelidir. Söz konusu işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilecek toplantılara GSGM, Adalet Bakanlığı, Jandarma genel Komutanlığı ve Tüm Özel Güvenlik Dernekleri Federasyonu yetkililerinin de katılımı sağlanmalıdır.

2) Stadyumlarımızdaki altyapısal düzenin, kamu düzeninin ve seyirci sağlığının etkin şekilde korunması amacıyla, emniyet konuları olan ilk yardım, yangın söndürme sistemleri gibi acil müdahale altyapısının uygunluğu İl/İlçe Spor Güvenlik Kurulları tarafından denetlenmeli ve "Emniyet ve Güvenlik Sertifikası" verilerek stadyumların uygunluğu tescillenmelidir.

3) Müsabakada görev yapan tüm görevlilerinin, yetki, görev ve sorumluluklarının tanımlandığı 'Müsabaka Organizasyon Kılavuz Kitabı', Türkiye Futbol Federasyonu ve Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliği ile uluslararası federasyonların ve Avrupa Konseyi'nin kabul ettiği kriterler çerçevesinde yayınlanmalıdır.

4) Türkiye Futbol Federasyonu talimatları çerçevesinde, Turkcell Süper Lig ve Bank Asya 1. Lig Kulüplerinin istihdam etmekle yükümlü bulundukları Kulüp Güvenlik Sorumluları'nın Emniyet Genel Müdürlüğü ile Türkiye Futbol Federasyonu arasında yapılacak iş birliği çalışması ile görev tanımı ve eğitimlerinin sağlanması kararlaştırılmıştır.

5) 5149 Sayılı Yasa çerçevesinde 05.05.2009 tarihinden itibaren stadyum içi güvenliğin 'Özel Güvenlik' görevlileri tarafından sağlanması zorunluluğu ile ilgili olarak EGM yetkilileri, özel güvenlik görevlilerinin verilen eğitimlerle yeterliliklerinin sağlandığı ve ayrıca yeterli sayıda istihdam edilmeye hazır sertifikalı Özel Güvenlik Görevlilerinin stadyum içi güvenliğini sağlayabileceklerini belirtmiştir. EGM, stadyum içinde alınan güvenlik tedbirlerinde özel güvenliğin yetersiz kaldığı durumlarda ve
riskli maçlarda şimdi olduğu gibi yine polis stadyum içerisinde görev almaya devam edeceğini ifade etmişlerdir. Kulüpler ise başta ekonomik nedenler ile söz konusu yasanın konuya ilişkin hükmünün yürürlüğe girme tarihinin ertelenmesi gerektiğini belirtmişlerdir.

6) Turkcell Süper Lig ve Bank Asya 1. Liglerinde kamera sistemi ve kontrol odasını emniyet yetkililerinin yanı sıra müsabaka operasyonunda en üst düzeyde görev alan kişilerin de kullanması gerektiği ve kamera sistemlerinin de daha fazla geliştirilmesi kararlaştırılmıştır.

7) Kulüplerin, stadyuma gelen kişileri, seyirci, taraftar, holigan ve fanatik olarak kategorize ederek buradan derleyeceği istihbarat bilgilerini emniyet yetkilileri ile paylaşması kararlaştırılmıştır.

8) Kulüplerin, hukuka saygılı ve sporun ruhuna uygun hareket eden taraftar derneklerini tanıyarak, dernek üyesi taraftarlarını resmi şekilde tanınan taraftar adı altında deklare etmesi ve bu taraftar dernekleri ile sürekli işbirliğinde bulunması kararlaştırılmıştır.

9) Bilet satış sisteminin değiştirilerek tanımlı seyirci sayısının artırılması amacıyla barkotlu bilet sistemi yerine çipli plastik kartlı bilet sistemi uygulanmalıdır.

10) 5149 sayılı yasa kapsamında alınan kararların, karar ve uygulama birliğinin sağlanması amacıyla, içtihatların yer aldığı 'En İyi Uygulamalar Kılavuzu' oluşturulması kararlaştırılmıştır.

11) 5149 Sayılı Spor Müsabakalarında Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'da görülen eksikliklerin giderilmesi amacıyla bütün futbol ailesi paydaşlarının aktif katılımıyla yeniden düzenlenmelidir. Halen yüreTüm Özel Güvenlik Dernekleriürlükte olan kanundan alınan dersler ve edinilen tecrübeler çerçevesinde caydırıcı nitelik taşıyan cezalar öngörülerek, oluşturulacak yeni kanunun fiilen uygulanması için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

12) Futboldaki şiddet ve düzensizliğin önlenmesi için stadyumların fiziki şartları iyileştirilmek zorundadır. Stadyumların mülkiyet sorunları çözüme kavuşturulmalı, stadyum iyileştirmelerinde devlet katkısı sağlanmalıdır.

13) Emniyet Genel Müdürlüğü'nce kulüplere yönelik olarak bir gözlemci polis (spotter polis) uygulaması hayata geçirilmelidir.

14) Şiddet ve düzensizlikle mücadelede eğitim mihenk taşı olarak belirlenmelidir. Bu eğitim, aile ortamında başlamalı, okulda güçlendirilmeli; Türkiye Futbol Federasyonu, Emniyet Genel Müdürlüğü, kulüpler ve medyanın işbirliği içerisinde yürütülmelidir. Bu çerçevede çocuk ve engelli tribünleri oluşturulmalıdır.

15) Medya da yapıcı haberleri ile tansiyonun düşürülmesi ve ideal taraftar eğitiminin sağlanması için taşın altına elini sokmalıdır.

16) Adli ve disipliner cezaların layıkıyla uygulanmasına ilaveten futbola fair-play ruhunun hakim olmasının kulüpleri ve taraftarları teşvik edici faaliyetler desteklenmelidir.

17) Futbolla teması olan tüm sosyal paydaşlar, ulusal bir 'Futbolu Koruma Anlaşması' imzalanması için bir araya gelmelidirler"

iha
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2009 Pazar 16:22:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?