21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Cumhuriyet Bayramına renkli kutlama

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Cumhuriyet Meydanı'nda düzenleyeceği kutlamalarda meydana konulacak meşaleler, Kumluca ilçesi yakınlarındaki Çıralı'dan getirilecek.

Antalya'da yepyeni bir yüzle Cumhuriyet Bayramı'na girecek olan Cumhuriyet Meydanı'nda bu yıl renkli kutlamalar yapılacak. Gün boyu tören ve gösterilerin eksik olmayacağı meydan akşamleyin Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Kenan Doğulu konseriyle şenlenecek.

Büyükşehir Belediyesi'nce "Sönmeyen Ateş Cumhuriyet" adıyla gerçekleştirilecek etkinlikle milli atletler Çıralı'dan alacakları ateşi 85 kilometrelik koşuyla Cumhuriyet Meydanı'na taşıyacak. Bu ateşle meydandaki meşaleler tutuşturulacak. Çıralı'dan Cumhuriyet Meydanı'na ateşi taşıyacak atletlerin her birinin çeşitli uluslararası yarışmalarda dereceler elde ettikleri ve yaşlarının 13 ile 70 arasında değiştiği belirtildi.

Bunların bazıları Türkiye'de gelenekselleşen "Dedeler Koşuyor" adlı etkinliği başlatmıştı. 9 kişilik atlet grubu, konserden 8 saat önce Yanartaş'ta törenle ateşi yerden alacak ve bir taşıyıcı meşaleyle harekete geçecek. Önce ormanlık alan içinde bir kilometre taşınacak olan ateş Çıralı köy yolundan ana karayoluna çıkarılacak. Ulupınar'da ana yola girdikten sonra da Tekirova, Çamyuva, Kemer, Göynük ve Beldibi'ni geçerek batıdan Antalya'ya getirilecek. Ekip, konserden hemen önce ateşi Cumhuriyet Alanı'na ulaştırmış olacak ve burada hazırlanan büyük meşale tutuşturulacak.

ATEŞİN MİTOLOJİK KAYNAĞI

İlk Çağ destanlarında ve gezi kitaplarında bahsedilen "Likya Ateşi" binlerce yıldır hiç durmadan yanıyor. Yanartaş mevkiinde bir yamaca yayılmış durumdaki kaynaklardan fışkıran gaz, havayla temas ettiği an alev alıyor. Doğal ateş, bu özelliğinden dolayı birçok söylenceye konu oldu. Bazı tarihçiler, olimpiyat meşalesinin Yanartaş ateşinden temel aldığı görüşünü savunuyor.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2008 Cuma 18:18:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?