7
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Demre Çayı kurudu

Antalya'nın Demre ilçesinde kışın akan ve seralarda sulama amaçlı kullanılan çay kurudu.

Devlet Su İşleri (DSİ) Finike 133. Şube Müdür Vekili Oğuz Karabulut, 2005 yılının Aralık ayında metre kareye düşen 199 kilogram yağış miktarının geçen yılın aynı döneminde 12.8 kilograma düşmesi nedeniyle ilçedeki çayın kuruduğunu söyledi.

Karabulut, “Küresel ısınmanın yöremizdeki en iyi kanıtı bu olay. Küresel ısınmadan dolayı yağış miktarı düştü. Buna bağlı olarak yer altı suyunun seviyesi aşağı çekildi” dedi.

Köşkerler Köyünde yaşayan Saim Çetin, 68 yaşında olduğunu belirterek, çayın ocak ayında ilk kez kuruduğunu söyledi.

Aynı köyde yaşayan Nazım Akın da 51 yaşında olduğunu belirterek, “Bu yaşıma kadar ocak ayında bu çayın akmadığını görmedim. İlk kez böyle bir olay yaşıyorum. Böyle giderse kuyular çekilebilir, sular tuzlanabilir. Kuraklık yaşıyoruz” diye konuştu.

Kaş'a bağlı Gömbe yaylası etekleri ve Karadağ köyünden doğarak 30 kilometre akan ve Demre'de denize dökülen çay, yaz döneminde, yatağının geçirgen olması nedeniyle kuruyor. Buna karşın her yıl kasım ayından itibaren akmaya başlayan çayın yatağındaki kuyulardan, Demre merkez ve ilçeye bağlı Beymelek beldesi ile Köşkerler köyünün içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılanıyor ve kışın akan sularla seralar sulanıyor.

a.a
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2007 Cuma 11:52:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?