7
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Demre'de bin 800 yıllık iskeletler

Antalya'da Demre Çayı yatağında, DSİ'nin yürüttüğü taşkın önleme çalışmaları sırasında bulunan Roma dönemine ait 6 lahit içinde çok sayıda iskelet bulundu.

Demre Çayı yatağında aralık ayında DSİ'nin yürüttüğü çalışmalar sırasında ortaya çıkarılan ve Myra Antik Kenti'ne taşınan M.S. 2. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen 6 mezar, Antalya Müzesi Müdür Yardımcıları Sabri Aykal, Azize Yener ile arkeologlar Mustafa Demirel ile Ünal Demirer'den oluşan ekipçe incelendi. Açılan lahitlerden birinin içi boş çıkarken, diğerlerinde onlarca iskelet ortaya çıktı.

Antalya Müzesi Müdür Yardımcısı Sabri Aykal, yaptığı açıklamada, M.S. 2. yüzyıla ait olduğunu tahmin ettikleri mezarlarda iskeletler dışında buluntuya rastlanmadığını vurgulayarak, “Buluntuların, bir savaş veya salgın hastalık sonrası o dönemde boşaltıldığını tahmin ediyoruz” dedi. Aykal, mezarlardan çıkan iskeletlerle ilgili olarak da, kitle halindeki ölümler nedeniyle bir mezarın içine ondan fazla kişinin gömülmüş olabileceğini söyledi.

Lahitlerden üçünün Antalya Müzesi taşınacağını belirten Aykal, bunlardan birinin, içindeki iskeletlerle sergileneceğini kaydetti.

Mezarlardan çıkan iskeletlerin, antropoloji bölümü olan üniversitelere verileceğini dile getiren Aykal, diğer üç lahitin de Myra Antik Kenti'nde korunacağını sözlerine ekledi.

a.a
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2007 Perşembe 11:42:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?