22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Demre'nin kadın kaptanları

Antalya’nın Demre İlçesi’ne bağlı Üçağız Köyü’nde düzenlenen ve binlerce turistin katıldığı günübirlik turlara çıkan 35 büyük tekneden 10’unu kadın kaptanlar kullanıyor.

Kadın kaptanları gören turistler önce şaşırıyor, sonra büyük ilgi gösteriyorlar. Demre’nin Üçağız Köyü’nden yılın her mevsimi tura çıkan Demre Yatçılar Derneği’ne bağlı 35 büyük teknenin 10’ununu artık kadın kaptanlar kullanıyor. Kursa gidip önce miço ehliyeti alan kadın kaptanlar, daha sonra gemici ve usta gemici ehliyeti alarak dümene geçmeye başladılar.

Kıdemli Ayşe Kaptan

Eşinin desteğiyle 10 yıl önce kaptanlığa soyunan 3 çocuk ve 3 torun sahibi Ayşe Şekerci, ilçedeki en eski kadın kaptan olduğunu belirterek "İki teknemiz var. Birini ben, diğerini eşim kullanıyor. İşimden çok memnunum" dedi. Son yıllarda kadın kaptan sayısında artış olduğunu kaydeden Şekerci, bunda 18 grostona kadar olan gemilerde 2, 18 groston üzerindeki gemilerde isee 3 kaptan bulundurma zorunluluğunun etkili olduğunu vurguladı. Ayşe Şekerci, "İkinci veya üçüncü kaptana maaş vermemek için, kadınlar eşlerinin teknelerinde kaptanlık yapmaya başladı" diye konuştu.

Eşiyle aynı teknede çalışan 6 yıllık kaptan Fatma Aydın ise dümende kadın gören turistlerin büyük ilgi gösterdiğini söyledi. Fatma Aydın, tur sırasında dümende kadın kaptan gören turistlerin şaşırdığını, ama kendilerine büyük ilgi gösterdiklerini kaydetti.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2008 Perşembe 13:04:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?