7
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Denizi kirleteni insansız uçak yakalayacak

DenizTemiz Derneği'nin Denizcilik Müsteşarlığı ile birlikte yürüteceği projede kullanılacak insansız uçaklar, termal sistem sayesinde denizi kirleten turistik tesis, yat ya da tekneyi tespit ederek, haklarında yasal işlem uygulanmasını sağlayacak.

DenizTemiz/TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Cerrahoğlu, bu çalışma kapsamında 131 otelin kıyıdan ziyaret edildiğini, bu otellerin sadece yüzde 25'inde atık su arıtma tesisi bulunduğunun tespit edildiğini vurguladı.

Cerrahoğlu, turistik tesislerin bir an önce gerekli önlemleri alarak alt yapılarını tamamlamaları gerektiğini, aksi halde bu işletmeler hakkında yasal işlemlerin başlatılacağını ifade etti.

Tesislere yaptırım uygulanması için bugüne kadar "ispat" sorunu yaşadıklarına değinen Cerrahoğlu, bu yaz Denizcilik Müsteşarlığı iş birliğinde kullanılmaya başlanacak "insansız uçak" ile bu sorunu da aşacaklarını kaydetti.

Cerrahoğlu, yasaya göre, denizi kirleten tesislere, 80 bin YTL ceza verilebileceğini hatırlattı.

Denizlerin öneminin Türkiye'de de yeterince anlaşılamadığını anlatan Cerrahoğlu, şöyle konuştu:

"Türkiye'de nüfusun yüzde 50'sinin kanalizasyonu, hiçbir arıtmaya tabi tutulmadan deniz, nehir, göl ve derelere bırakılmaktadır. Ülkemizde 3 bin 225 belediye mevcut. Bunların maalesef 172 tanesinde atık arıtma tesisi bulunuyor. Türkiye'de sanayi sularının, ancak yüzde 50'sinin arıtıldığını görüyoruz. Endüstriyel işletmelerdeki arıtma tesisine sahip işletmeler sadece yüzde 9 olup, bazıları ise tam kapasite çalışamamaktadır. İstanbul'da 1 yılda çıkan 750 bin ton katı atığın sadece yüzde 1'i İZAYDAŞ Tesisleri'ne gidiyor. Çöplerimizin yüzde 70'i denize dökülmektedir."

Kaynak : Anadolu Ajansı

İHA
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2007 Cuma 11:45:43
Güncelleme :25 Mayıs 2007 Cuma 11:53:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?