21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Derya dünyanın umudu

8 Ağustos 2011'de rahim nakli yapılan Mersinli Derya Sert'in, Eylül ayında tüp bebek yöntemiyle hamile kalması planlanıyor. Japonya, İsveç ve Amerika bu hamileliği bekliyor.

Hamilelik gerçekleşir, çocuk da doğarsa bu ülkeler de rahim nakline başlayacak. Sırada canlıdan canlıya rahim nakli var. 10 anne rahimlerini kızlarına vermek için Akdeniz Üniversitesi'ne başvurdu

DÜNYADA İLK KEZ YAPILDI

Mersin Anamur’da oturan 20 yaşındaki Derya Sert’in doğuştan rahmi yoktu. Derya Sert’e Antalya Akdeniz Üniversitesi’nde rahim nakli yapılmasına karar verildi. Nakilden önce Derya Sert’ten alınan yumurtalar ile eşi Mustafa Sert’ten alınan spermler laboratuvar ortamında döllendirildi. 8 embriyo donduruldu. Derya Sert’e kadavradan alınan rahim 8 Ağustos 2011’de nakledildi. Bu dünyada bir ilkti.

11 AY GEÇTİ DURUMU ÇOK İYİ

Rahim naklini, yüz ve çift kol naklini de yapan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki heyet gerçekleştirdi. Aradan 11 ay geçti. Derya Sert’in durumu çok iyi. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Münire Erman Akar, Derya Sert’in Eylül’de tüp bebek yöntemiyle hamile kalacağını söyledi.

EKİPLER ZİYARET ETTİ

Prof. Dr. Münire Erman Akar, “Dondurulmuş embriyoları rahme yerleştireceğiz. Her şey yolunda giderse Derya 1 yıl sonra bebeğini kucağına alır. Hamilelik gerçekleşirse bu dünyaya ışık olacak. Daha önce hayvandan hayvana nakil yapan Japonya, İsveç ve Amerika rahim nakli için bu hamileliği bekliyor. Bu ülkelerdeki rahim naklini yapacak ekipler bizi ziyaret etti. Dünyanın gözü bizim üstümüzde” dedi.

BİRKAÇ NAKİLDEN SONRA

Canlıdan canlıya rahim naklinin de yapılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Münire Erman Akar, “10 anne, rahmi olmayan kızlarına rahimlerini vermek için bize başvurdu. Bir kaç kadavradan rahim naklinden sonra gebelik olursa bundan sonraki aşamada canlıdan nakil yapılabilir. Çünkü her zaman rahim alınacak kadavra bulunamıyor. Tabii burada alınacak rahmin tamamen sağlıklı olması gerekiyor” dedi.

...
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2012 Perşembe 11:30:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?