1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Devlet Bakanı Tüzmen Antalya'da

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "2013'te 200 milyar dolar ihracatı göreceğiz, 2023'te 500 milyar dolar ihracatı göreceğiz" dedi.

Kürşad Tüzmen, Antalya'da Türkiye ihracat rakamlarının açıklandığı bir toplantıda konuştu. Türkiye İhracatçı Meclisi'nin (TİM) Nisan ayı ihracat rakamlarını açıklamak üzere Antalya Limanı'ndaki orkinos ve balık üretme ve ihracat merkezi tesislerine gelen Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2003-2008 döneminin '6 Altın Yıl' olduğunu ve bu zamana kadar hep mutlu haberler açıkladığını belirtti.

2008'in son çeyreğinden itibaren dünyanın beklenmedik bir ekonomik krize girdiğini söyleyen Tüzmen, ciddi talep daralmasının özellikle gelişmekte olan ülkelerde istihdam ve üretimi olumsuz etkilediğini anlattı. Türkiye'de Nisan ayı ihracatının 7 milyar 5 milyon dolar olduğuna ve ithalat rakamının da 9 milyar 1 milyon dolar olmasının beklendiğini söyleyen Tüzmen, ihracatta geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 33.75'lik bir düşüş yaşandığını söyledi.

Tüzmen, daha sonra şöyle konuştu: "Yaklaşık yüzde 83'lük bir ihracatın ithalatı karşılama oranını görürüz ki, o da bizi Ocak-Nisan dönemini yüzde 86'ya taşır. Yani, Türkiye'de ihracatın ithalatı karşılama oranı Ocak, Şubat, Mart, Nisan ayı ortalaması yüzde 86 bir noktaya gelir. İthalatta düşüş hızı çok daha fazla. Nisan ayı için ithalatın düşüş hızı yüzde 50, ihracatın düşüş hızı yüzde 33."

Bunun bizim dış ticaret açığımızın bu sene yaklaşık yüzde 75 oranında daralacağını gösterdiğini anlatan Tüzmen, şunları söyledi: "Şu ana kadar yüzde 50 oranında dış ticaret açığımız daralmış durumda. İlk defa cari işlemler fazlası veren bir ülke oluyoruz. Ama daralan bir ekonomide, küçülen dış ticaret rakamları içerisinde olduğu için o bizi çok mutlu etmiyor. İhracatçılarımız genişleyen pazarlardaki düşüşleri görmektense genişleyen pazarlarda ihracat artışını görmeyi her zaman tercih ederler."

Tahminlerine göre, dünya ticaretindeki daralmanın yüzde 9 ile yüzde 11 arasında olacağını ifade eden Tüzmen, şöyle konuştu: "Bu şartlar altında 2009 yılı hedefimiz başarılı performansımızı sürdürmektir. Rakamlar düşerken nasıl başarılı olunur diyeceksiniz? Başarı bir durum değil, süreçtir. Bir yolculuktur. Bu yolculuk esnasında dingin denizlerde yol almak da vardır, fırtınalara kafa tutmak da vardır. Rotanızı muhafaza edip daha sıkı çalışırsanız tüm dalgalara rağmen alabora olmazsınız, limana ulaşırsınız. Başarı aynı zamanda sürekli strateji üretmek, uygulamak, gerektiğinde revize etmek, yeniden geliştirmektir."

Başarıyı, "ömür boyu süren satranç turnuvasına" benzeten Tüzmen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak sürekli olarak daha çetin daha akıllı rakiplerle oynayarak daha fazla gelişim gösterebilirsiniz. Biz de bu zor zamanlarda zor rakipler ve koşullar karşısında ayakta kalacağız, değişeceğiz ve gelişeceğiz. Şu dönemde daha da kuvvetleneceğiz. Bu zorlukları aştıktan sonra çok daha kuvvetli olarak dünya piyasalarına çıkacağız. 2013'te 200 milyar dolar ihracatı göreceğiz, 2023'te 500 milyar dolar ihracatı göreceğiz."

Tüzmen, "günlük krizlerle boğuşma değil de daha uzun vadeli hedefleri düşünmek, bu çabaları güçlendirmek, koordine etmek zorunda olduklarını söyledi. Arkaya bakanın önünü göremediği için mutlaka düşeceğini anlatan Tüzmen, sözlerini şöyle tamamladı: "Geçmiş geride kaldı, 6 tane altın yıl yaşadık, Türkiye'yi 333 milyar dolar dış ticaret rakamına ulaştırdık. 132 milyar dolar ihracat rekoruna ulaştırdık. Şimdi önümüze bakarak koşmaya devam edeceğiz."

İHA
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2009 Cuma 17:30:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?