8
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Devlet bankaları da satılacak

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, devletin ekonomik faaliyette bulunamayacağını belirterek, devlete ait bankaların da özelleştirileceğini söyledi. Türkiye'de ilk defa seçime giderken mali disipline riayet eden bir bütçe olduğunu kaydeden Unakıtan, "Seçim öncesi KDV'nin indirilmesini etik bulmayanlar var. Seçim öncesi indirilir mi diyorlar evet indirilir. Çünkü bu seçimlerde yine biz geleceğiz" dedi. 

Antalya'nın Kemer ilçesine bağlı Göynük beldesinde bulunan bir otelde düzenlenen MÜSİAD Genel İdare Kurulu Toplantısı'na katılan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 4 yıllık süreçte 23 milyon dolarlık özelleştirme yapıldığını söyledi. Bu özelleştirmenin TMSF ve Ulaştırma Bakanlığı'nın yapmış olduğu özelleştirmelerle birlikte 37 milyon dolara çıktığını ifade eden Unakıtan, devlete büyük bir bütçe dışı kaynak sağlandığını belirtti. Yapılan özelleştirmelerin devlete büyük girdiler sağladığını kaydeden Bakan Unakıtan, halen özelleştirmeye karşı çıkanların olduğunu belirterek, "Devlet ekonomik faaliyette bulunamaz. Mesela Tüpraş özeleşti. Bakın nasıl kar ediyor. Aynı kurum devlette kalsa idi bu kadar gelişme ve kar elde edilmezdi. Buradan şu çıkıyor. Devlet ekonomik faaliyette bulunamıyor ve buradan da açıkça görüldüğü gibi ekonomik faaliyetleri özel sektör yapacak. Devlet ise güvenlik ve denetimleri yapacak" dedi. 

Devletin bankacılıkta yapamayacağını belirten Unakıtan, devlet bankalarının da özelleştirilmesi gerektiğini söyledi. Unakıtan, "Ziraat Bankası devlete lazım diyorlar. Hiçte lazım değil. Ben Ziraat Bankası'na gittim. Genel müdür özel sektörden geldiği için oldukça başarılı bir insan. Bana diyor ki, 'Devletin bankasının imkanları çok fazla, ama en az krediyi yine devletin bankaları veriyor.' Neden böyle oluyor? Sen bir kredi vereceksin arkasından 10 yerden müfettiş geliyor. Bu krediyi kime verdin, nasıl verdin gibi bir sürü denetimden geçiyorsun. Durum böyle olunca hiç kimsede o yükümlülüğün altına girmek istemiyor. Diğer bir taraftan devlet, özel sektördeki gibi çalışmayan adama ne oldu diyerek kulağından tutup atamıyor. Bunun için devlete ait bankalar da özelleştirilmeli. Devlet bankaları kredi veremediği için bütçeye katkıda sağlayamıyor. Neden parayı elinde tutuyor, işletemiyor" diye konuştu. 

Türkiye'de ilk defa seçime giderken mali disipline riayet eden bir bütçe olduğunu ifade eden Unakıtan, en kısa zamanda mali disiplinin sağlanacağını ve rekabetteki fırsat eşitsizliğinin önüne geçileceğini söyledi. Unakıtan, "Bizim burada alacağımız KDV'dir. Dolayısıyla gelirlerimiz daha da artacaktır. Bizi kimse eleştirmeye kalkmasın. Yaptığımızı bilerek yapıyoruz. Adımımızı bilerek atıyoruz. Attığımız adımlara da devam edeceğiz. Birde KDV'yi indireceğiz diyoruz. Bize seçim öncesi KDV indirilir mi diyorlar. Evet indirilir. Benim ekonomim seçim takvimine bağlı bir ekonomi değil. İlk defa seçime giderken mali disipline riayet eden bir bütçe var. Maliye ve hükümet var. Bu nasıl etik olur diyenlere bende, 'Bu seçimde zaten biz geleceğiz' diyorum. Onun için seçim öncesi KDV'de indirim yapılır diyorum" şeklinde konuştu. 

iha
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2007 Cumartesi 14:09:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?