1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Devlet desteği festivalleri böldü

Kültür Bakanlığı tarafından Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne 5 milyon TL destek sağlanırken Altın Koza Film Festivali'ne sadece 500 bin TL kaynak aktarıldığı bildirildi.

İlk kez 1969 yılında yapılan ve maddi imkansızlık nedeniyle çoğu kez kesintiye uğrayan Altın Koza Film Festivali, devletten yeterli desteği hiçbir zaman görmediği kaydedildi.

Altın Koza A.Ş. Genel Müdürü Nuretttin Çelmeoğlu İHA'ya yaptığı açıklamada, Türkiye'de büyük çaplı olarak Altın Portakal, İstanbul Film Festivali ve Adana Altın Koza Film Festivali yapıldığı ancak bunlara sağlanan devlet desteği konusunda ciddi bir adaletsizlik yaşandığını öne sürdü.

Çelmeoğlu, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin bu yıl bütçesinin 18 milyon 500 bin TL, Altın Koza'nın ise sadece 5 milyon TL olduğunu belirterek, "Altın Portakal'ın 18 milyon 500 bin TL'lik bütçesinin 5 milyon TL'si devlet desteği. Bunun 2 milyon TL'si Başbakanlık Tanıtım Fonu'ndan, 3 milyon TL'si ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nden sağlanmıştır. Altın Koza Film Festivali'ne ise devlet tarafından geçen yıl sadece 500 bin TL maddi destek gelirken bu yıl bu rakam 250 bin TL'ye düşmüştü. Ancak daha sonra Kültür
ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ı devreye girmesiyle destek 500 bin TL'ye çıkartıldı" dedi.

Çelmeoğlu, bu yılda Altın Koza'nın toplam bütçesinin yaklaşık 5 milyon TL olduğunu, bunun yine 500 bin TL'sinin devlet desteği olduğunu kaydetti. Altın Portakal'a yapılan maddi destek ile Altın Koza'ya yapılan destek arasında dağlar kadar fark olduğunu ifade eden Çelmeoğlu, "Devlet, film festivallerine maddi destek sağlarken herhangi bir kriter koymuyor. Bence yapılan yardımlar için festivallere kriterler getirilmeli. Ancak bir kriter getirildiği zaman festivallere eşit ve adaletli bir şekilde maddi destek sağlanmış olur" diye konuştu.

Devletten aslan payını Altın Portakal'ın aldığını, bu kadar para verilmesine bir anlam veremediğini vurgulayan Çelmeoğlu, "Altın Portakal'da yapılan etkinliklerin hepsi Altın Koza'da da var. Uluslararası film festivali, uzun metrajlı, kısa metrajlı film yarışmaları her iki festivalde de var. Ancak nedense Altın Portakal maddi destek konusunda daha şanslı. Üstelik bu iki festivalin başlama tarihleri de hemen hemen aynı döneme geliyor. Altın Koza halka daha açık halkın içinden bir festival" dedi.

Çelmeoğlu, bu çarpıklığın giderilmesi için mücadele edeceklerini, 17. Altın Koza Film Festivali'nde devletten daha fazla destek almak için gerekli girişimleri yapacaklarını kaydetti.
 

İHA
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2009 Çarşamba 14:13:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?