1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Dim Barajı onarıma alındı

Alanya İlçesi Kestel beldesinde kapakları kırılarak su kaçıran Dim Barajı'nın tamirat çalışmaları başladı.

Alanya'nın Kestel beldesinde bulunan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı gerçekleştirilen Dim Barajı, bir hafta önce kapaklarının birinin kırılması sonucu su kaçırmaya başlamıştı. Bunun üzerine Kaymakamlık emri ile bölgede bulunan bazı vatandaşların evleri boşaltılmış, bir okul tatil edilmişti.

213 MİLYON METREKÜP SU

Dim Barajı'ndaki bir yıl içinde toplanan 213 milyon metreküp suyun bugüne kadar 40 milyon metreküp suyu Dimçayı'na salındı. Kapağın tamiratı ve hasar tam olarak tespiti için İzmir'den gelen Sukot adlı firmanın teknik ekibi, çalışmalara başladı. Ekip olarak barajın içinde görüntü alacak olan Robat kameranın su altına inmesini sağlayacak olan duba platformunu getirdi. İlk incelemede bir tanesi 22 ton olan dört adet dip savak kapağının su üzerine çıktığı ve kontrolsüz olarak başlayan su akışı nedeniyle barajdaki su seviyesinin 8,5 metre düştüğü belirlendi.

İzmir'den gelen teknik ekip, dip savak kapaklarının yerinden çıkmasına neden olan arızanın belirlendikten sonra barajda bulunan tüm suyun boşaltılacağını ifade etti. Duba platformunun kurulmasının ardından robot kamera ile su altında fotoğraflar çekilecek. Fotoğraf çekme çalışmaları bugün hava şartları iyi olursa başlatılacak. DSİ teknik ekibi Dim Barajı'nda saat başı ölçümler yaptı.

SORUŞTURMA AÇILDI

Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı, konuyla ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma sonucu barajı yapan firmanın bir hatası olup olmadığı incelenecek. Türk Ceza Kanunu'nun 171'inci maddesindeki "Genel Güvenliğin Taksirle Tehlikeye Sokulması" uyarınca sorumlular hakkında üç aydan bir yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılabilecek.

Alanya Kaymakamlığı'nın uyarısı ile su taşkını ihtimali üzerine evlerini boşaltan 150 hane halkının büyük bir bölümü evlerine döndü. Olaydan sonra iki gün tatil edilen Müminler İlköğretim Okulu'nda ise eğitim ve öğretime yeniden başlandı.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2009 Perşembe 18:45:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?