1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Dim Barajı'nda heyelan tehlikesi

Dim Barajı'nda heyelan tehlikesi

Antalya'nın Alanya ilçesinde bulunan Dim Barajı'nda meydana gelen heyelan nedeniyle elektrik direkleri yıkıldı.

Dim Barajı'nda suların tamamen çekilmesinin ardından baraj içersinde ve yollarda toprak kaymaları başladı. Dün meydana gelen toprak kayması sonucu yol kenarında bulunan elektrik direklerinden bir tanesi yerinden çıkarak uçuruma yuvarlandı. Başka bir elektrik direğinin ise dibinde çatlaklar oluştu. Yıkılan direğin yerine monte edilmesi için çalışmalar başlatıldı.

Olayla ilgili soruşturma başlatıldığı ve soruşturmanın Alanya Adliyesi Cumhuriyet Savcısı Recep Ösaydan tarafından yürütüldüğü belirtildi.
Barajda yapılan inşaatın titizlikle incelendiği yaşanan toprak kaymasının ise suların çekilmesinin ardından toprağın yumuşamasıyla meydana geldiği ifade edildi. Yıkılan elektrik direklerinin tekrar yerlerine monte edileceği ve toprak kayması yaşanan yerlerde çalışma yapılması için müteahhit firmaya bildirileceği belirtildi.

"Bilinmeyen bir neden"

Dim Barajı'nı inşa eden firmanın mühendislerinden Ali İhsan Yıldırım, barajın alt kısmında bulunan dip savak önündeki duma kapaklarından birinin, bilinmeyen bir nedenle yerinden çıktığını ifade etti. Yıldırım, bu kapakların suyun içerisinde ters basınçla durması gerekirken, yerinden oynadığını belirterek, "Buradaki çalışmalarımız teknik proje gereği devam ediyordu. 12 gün önce tahliye tünelindeki basınç odalarının betonları döküldü. Bunun sonrasındaki aşamada da vanalar takılacaktı. Ancak bilemediğimiz bir sebeple dip savaktaki duma kapağı yerinden çıkınca bu olay yaşandı. Barajdaki su tamamen boşalınca çalışmalara yeniden başlayacağız" dedi.

"477 milyon liraya mal oldu"

DSİ Genel Müdürlüğü'nce 1999'de projesi hazırlanan, 2003'te yapımına başlanan Dim Barajı ve Hidroelektrik Santrali, 17 Ocak'ta hizmete açılmıştı. Dim Çayı üzerine kurulu baraj, 477 milyon 64 bin 541 TL'ye mal oldu. Tüm üniteleri ve su tutma işlemi tamamlanmış halde baraj, yılda 123 milyon kilowatt/saat elektrik üretme kapasitesine sahip. Gövde hacmi 4 milyon 950 bin metreküp, yüksekliği 134.5 metre olan baraj, 265 milyon metreküp su tutabiliyor. Barajdan ayrıca Alanya'ya yılda 47 milyon metreküp içme ve sulama suyu temin edilmesi planlanıyor. Barajda sabah kapaklar kırılmadan önce 250 milyon metreküp su olduğu belirtildi.

 

İHA
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2009 Çarşamba 21:00:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?